MatGlad – får utmärkelsen årets Guldkorn!

MatGlad - en helt ny kokboksapp banbrytande i sin pedagogik och plattform - får utmärkelsen årets Guldkorn. Varje år delar Arvsfonden ut 50 000 kronor till ett extra framgångsrikt och lyckat projekt i kategorin funktionsnedsättning.

matglad1

Ett av kriterierna för detta pris är att satsningen har lyckats överleva efter Arvsfondens ursprungliga finansiering. Projektet MatGlad har inte bara överlevt, utan även utvecklats till något mycket större än det som var tanken från början.

Arvsfondsdelegationen finansierar varje år 400 projekt till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Ett projekt inom vardera kategorin ”Barn”, ”Ungdom”, ”Personer med funktionsnedsättning” och ”Lokalstöd” utses till årets guldkorn. Syftet är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter bidrar till att utveckla och förbättra vårt samhälle.

Kokboks-appen MatGlad utses till årets Guldkorn inom kategorin ”Personer med funktionsnedsättning”. MatGlad är till för personer som av olika skäl har svårt att använda en traditionell kokbok. Modern teknik, läckra matbilder och tydliga steg-för-steg-instruktioner som laddas ner till läsplattan eller telefonen underlättar planering, inköp och matlagning.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om det enorma gensvar som MatGlad-appen har gett. Målet var att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att planera måltider och laga mat. Nu har appen laddats ner över 55 000 gånger och fått mycket större spridning än vad vi tänkte från början, säger Margareta Frost-Johansson, avdelningschef och projektledare på Hushållningssällskapet Väst.

– Det kommer respons från tacksamma människor nästan varje vecka. Att göra enkelt är svårt. Men uppenbarligen har vi lyckats att skapa ett hjälpmedel som inspirerar och lockar fram intresset för matlagning.  Jag blir så glad över att personer som aldrig förut har lagat mat nu både vill och kan det. Att personer med snäv matrepertoar vidgar sina vyer och vågar smaka på nya livsmedel och maträtter.

Guldkornspriset ska användas till att sprida information om MatGlad så att verktyget når ännu fler personer med funktionsnedsättning, deras anhöriga och personalen som arbetar med dem. Appen gör att människor kan bli mer självständiga i sitt dagliga liv, samtidigt som de får en chans att må bättre.

– MatGlad hjälper många i vardagen så att de i högre grad kan påverka och planera innehållet i sina måltider, sköta sina inköp och tillaga sin mat, själva eller med stöd av personal. Det ökar både självförtroendet och självkänslan. Dessutom bidrar ett gott och sunt utbud av maträtter till en bättre folkhälsa utan pekpinnar.

För mer information och pressbilder vänligen kontakta:
Hushållningssällskapet Väst Margareta Frost-Johansson
Tel: 0521 72 55 60 margareta.frost@hushallningssallskapet.se