Lokala baljväxter i fokus på skoltävling

Hushållningssällskapet Skåne anordnar tillsammans med Österänggymnasiet en skoltävling med fokus på baljväxter för Restaurang- och livsmedelsprogrammets årskurs 2.

”Lokala baljväxter – aktörssamverkan inom hela värdekedjan” är en multiaktör-samverkansgrupp (LoBa-helhet) och initiativtagare till idén.
– I våras diskuterade vi inom gruppen hur vi skulle kunna få ytterligare spridning och publicitet kring vårt arbete. Vi såg en möjlighet att få bra genomslag hos allmänheten genom ett samarbete som detta, säger Annika Jönsson, projektledare för tävlingen. Dessa elever är framtidens kockar och trendsättare. Får vi dem att förstå möjligheterna och fördelarna med baljväxter tror vi på en bättre befästning.

Projektet handlar om att lyfta fram växtbaserat protein som en möjlighet i vardagsmaten. Det ska inte vara krångligt eller svårt och absolut inte fokus på fine dining. Det handlar om att äta lokalproducerad mat, och att variera mellan växt- och animalieprotein.

Tävlingen är uppdelad i 2 insatser. Den 15 september kommer samtliga elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Österänggymnasiet att bjudas på en inspirationsdag. Dagen präglas av föreläsningar på temat baljväxter; från produktion till naturvärden och konsumtion. Under eftermiddagen får den tävlande årskursen (åk 2) tillaga baljväxter med kocken Tobias Millqvist som guide.

Den 28 oktober genomförs själva tävlingen. Eleverna lagar upp sina maträtter och presenterar dem för en handplockad jury, som ansvarar för olika bedömningsområden. Jurymedlemmarna är: Isabell Brummer, kock/ägare Taste Celebration, Tobias Millqvist, kock, Martin Brunnberg, Svenska näringsakademin, Lill Spenninge, kostchef Klippans kommun, Eva Axelsson, rektor Österänggymnasiet, Per Modig, odlare Fagraslätt, Daniél Tejera, ordf. Barn- och utbildningsnämnden, Linda Birkedal, Naturskyddsföreningen samt Georg Carlsson,
professor SLU.

För mer information, kontakta

Annika Jönsson, projektledare, 010-476 20 10, annika.jonsson@hushallningssallskapet.se
Helen Jenderman, lärare Restaurang- och livsmedelsprogrammet, helen.jenderman@utb.kristianstad.se