Lokal smakfest när Bondens egen marknad kommer till stan

På lördag är det premiär för Bondens egen marknad i Luleå. Lokala livsmedelsproducenter, bönder och odlare dukar upp till skördefest på Storgatan.

Bondens egen marknad är ett välkänt varumärke över hela landet under vilket små livsmedelsproducenter, bönder och odlare själva sålt sina egna varor. I år är det fjärde året i följd som Hushållningssällskapet anordnar marknaden i Luleå.

– Det finns ett stort intresse för närproducerat och producenternas försäljning ökar för varje år. Ofta är det köbildning vid torgstånden innan marknaden hunnit öppna, säger Veronica Landström på Hushållningssällskapet.

På årets marknad säljs bland annat ortens grönsaker, primörer, lammprodukter, fisk, honung, ägg, bär och tunnbröd. Förutom att handla de lokala delikatesserna brukar möjligheten till en pratstund med producenten vara uppskattat.

– Det kanske bästa med marknaden är att vi sprider kunskap och förändrar attityder. Möjligheten att möta och prata direkt med matproducenten om odling och djuruppfödning har gjort marknaden populär. För producenterna själva är det positivt med en marknadsplats utan mellanhänder. Och blandningen av småföretag och närliggande lantbruk gör att det blir stor variation på produkterna, säger Veronica Landström.

Bondens egen marknad anordnas varje lördag under augusti och september mellan kl. 10-15 på Storgatan i Luleå (mellan Strand och Smedjan).

Bondens egen marknad arrangeras även i Umeå med premiär den 15 augusti. Marknaden hittar du på Kungsgatan vid Vänortsparken i Umeå, varje lördag kl. 10-15 till och med 26 september.