Lokal matkultur på film i Jämtland

Hushållningssällskapet Jämtland har skapat flera filmer som beskriver lokal matkultur. Syftet är att få fler att uppmärksamma och uppleva den nära maten.

– Vi vill skapa en närhet till kreatörer bakom råvaror i Jämtland och Härjedalen. Råvaror som förädlas till produkter som är geografiskt nära men också nära hjärtat, detta tack vare produkternas förmåga att koppla ihop oss med naturen och tidigare generationers matkultur. Vi vill att fler ska skapa matupplevelser och att fler ska uppleva maten i Härjedalen och Jämtland, säger Ida Lindman, projektledare för Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen.

Filmerna är gjorda inom ramen för projektet och delfinansierat av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling av Martin Fryklund för Hushållningssällskapet Jämtland. Filmerna visas även på utställningen MAT på Jamtli i Östersund.

Här delger vi de fina filmerna med en kort beskrivning kring varje sekvens.

Tunnbröd

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=_Hz1DTU1NsU

I Jämtland är tunnbrödet heligt. Sofia i Åre berättar om tunnbrödets meditativa tunnbröd och lyckan av att få ta del av arvet och kunskapen om hur smakerna skapas i vedeldad ugn.

Abborre

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=891RlRO_Pik&list=PLYpuPstGROk6j1IYjdr-fThplkgB8yaMz&index=1

En stor del av fisken vi äter importeras från andra länder. Varför är det så? I Jämtland finns sjöar fulla med matfisk. I det här klippet fiskar Anders Lundin sin älskade Abborre och reflekterar över nyttan med insjöfisk, och för att inte glömma, den fantastiska smaken.

Ren

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=HYAHWm_athg&list=PLYpuPstGROk6j1IYjdr-fThplkgB8yaMz&index=6

Anja har rennäringen varmt om hjärtat. Vi får följa henne i det karga arbetet med att sköta renarna. Att förstå renen i sitt sammanhang och förstå hur det vandrar landskapet. Hon berättar om det arv som hon vill föra vidare till nästa generation.

Grönsaker

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pTyUzFi0XFk&list=PLYpuPstGROk6j1IYjdr-fThplkgB8yaMz&index=3

Att plocka örter i det vilda skapar smaker som många aldrig upplevt. Johan på Nästgårds driver restaurangen i säsong, vilket sätter stora kunskapskrav på konserveringsmetoder och lagringsmöjligheter.

Fäbodbruk

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=CmUN2zm-Q3w&list=PLYpuPstGROk6j1IYjdr-fThplkgB8yaMz&index=4

Hör fäbodbruket till det förgångna? Varför vill då hela byn att Ingegerd att de ska fortsätta driva fäboden i Östvallen? Det går inte att undgå hur bra korna mår. Nyfikenheten på kunskaperna gör att det kanske blir ett besök på vallen nästa sommar…

Älg

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=yXh5iIk6MfY&list=PLYpuPstGROk6j1IYjdr-fThplkgB8yaMz&index=5

Älgjakten borde kanske vara en nationell högtid. Naturen, djuren, lugnet och gemenskap lockar många till skogarna. Här hör vi Evelina som är jaktföretagare berätta om sin relation till ett magnifikt djur!