Lista: sorterna du ska välja för odling i norr

Odlingssäsongen är i antågande! Här kan du ladda ned vår uppdaterade lista med grönsakssorterna som passar bra att odla i norr.

I listan finns tips på olika sorter av broccoli, kål, morötter, lök och mycket annat. I sammanställningen hittar du även kontaktuppgifter till olika fröfirmor. Här finns hela listan som pdf: Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige 2019

Listan med sortförslag är framtagen av Ann-Kristin Isaksson som jobbar på Hushållningssällskapets Öjebyn Agro Park.

Varför är det så viktigt att ha rätt sorter?
– Sortvalet kan vara helt avgörande för odlingsresultatet. Det skiljer ganska mycket mellan olika sorter ifråga kring tidighet, smak, form, lagringsegenskaper med mera säger Ann-Kristin och fortsätter:

– För oss i norra Sverige så bör man inte välja de allra senaste sorterna på grund av att de inte hinner bli skördeklara, men man behöver heller inte ta de allra tidigaste sorterna för att de kan bli stressade och få diverse kvalitetsfel, till exempel kan de gå i blom i tidigt stadium, eller få växtsprickor. I övrigt så kan man anpassa sortvalet efter vad man har tänkt använda skörden till; exempelvis färskkonsumtion eller lagring (sena sorter har bättre lagringsegenskaper), kanske välja två olika sorters broccoli med olika utvecklingstid för att förlänga skördeperioden om man tänker sälja sin produkt, etcetera.

Vad ska du själv odla? Har du någon favorit?
– Jag gillar broccoli och brukar försöka förvälla skörden och frysa in så man klarar vintern. Sorterna Fiesta eller Kuba tycker jag har en god smak och bra konsistens. Likadant så försöker jag frysa in dill som jag odlat, till exempel Superdukat eller Elephant – jag känner mej rik när jag kan hämta direkt från frysen. Vitkålen Castello är en favorit som har funnits länge och brukar gå bra att lagra fram till jul. En sort som vi ”upptäckte” i somras var brytärten Cascadia. Den var jättegod att äta direkt, krispig och söt så den ska jag ta med i odlingen i år. Morötter är alltid gott, kanske inte alltid så lätt att få bra storlek på, men till exempel sorterna Aneta eller Newhall brukar bli bra och är goda. Den gula sorten Yellowstone och den vita White satin var nya positiva bekantskaper i fjol som blev stora och goda.

Vad övrigt ska man tänka på?
Sorternas egenskaper kan också påverkas av vilka jordar och andra olika förutsättningar som man har. Så prova gärna lite olika sorter för att se vilka som passar bäst på din egen odling. Gödsla gärna två till tre gånger under säsong och rensa ogräset innan det har hunnit växa så stort så sparar man mycket jobb. Glöm heller inte att gallra dina morötter så har dom större chans att växa till sig!