LISTA: Här är sorterna du ska odla i norr

Odlingssäsongen är i antågande och det börjar bli dags att planera för vilka grödor som ska sås och planteras. Men det är inte alla sorter som går att odla i det norrländska klimatet. Vid Öjebyn Agro Park testar Hushållningssällskapet olika sorter för att se vilka grödor som lämpar sig för odling i norr. Resultatet presenterar man nu i en lista som går att ladda ner gratis på Hushållningssällskapets hemsida.
Hallå där!
Ann-Kristin Isaksson, Trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapets Öjebyn Agro Park och den som sammanställt listan ”Sortförslag för odling i norra Sverige”
Det är en gedigen lista du sammanställt. Vad kommer du själv odla i år?
– I år så kommer jag att utöver det vanliga, dvs morötter, broccoli, vitkål, dill och purjo, också prova på lite frilandsgurka för att göra inläggningar av. Sen tänkte jag också prova på några olika sorter av brysselkål. Den har lite svårt att hinna bli skördefärdig, men de allra tidigaste sorterna kan funka. Mycket gott att sätta in den i ugnen för att bli gyllenbrun och mjuk med lite salt och honung på.
Hur var odlingssäsongen och skadeläget förra året?
– Förra sommaren började väldigt torrt och varmt, vilket gjorde att fröna grodde sent och ojämnt och det tog tid innan tillväxten kom i gång. Där såg man betydelsen av att ha tillgång till bevattning. Hösten däremot blev väldigt blöt, vilket ledde till att en del lök och potatis har fått angrepp av olika slags röta i sig.
Var det någon sort som utmärkte sig ifjol?
– Broccolisorten Kanga har funnits några år, men har väldigt fina huvuden och bra kvalité. Den får även en del sidoskott. Moroten Napoli en gammal favorit som är väldigt god och omtyckt. Vitkålen Tiara är en lite tidigare sort som var väldigt omtyckt. Krispig och med god smak. Gulbetan ’Boldor’ som var väldigt slät och fin, likaså rödbetan ’Boro’.
Förra året var det många som odlade grönkål, spetskål och sallat av olika färger och sorter. Håller den trenden i sig? Vad är populärt att odla just nu?
– Det känns som att man provar på och odlar lite av varje. Men morötter, grönkål, broccoli, rödbetor är väl det som är vanligast. Utöver grönsaker så har ju intresset för odling av snittblommor ökat mycket de senaste åren. Det märks också i frökatalogerna.
Ladda ned listan här: Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige 2022
FAKTA Öjebyn Agro Park – Det är här sorterna testas
Öjebyn Agro Park är platsen där näring, idébärare och forskning möts för att i samverkan utveckla framtidens företag inom de gröna näringarna. Genom fältförsök, rådgivning, utvecklingsprojekt och utbildning driver Hushållningssällskapet utvecklingen inom växtodling, livsmedel, trädgård och frilandsodling utifrån våra arktiska förutsättningar.
Försöksverksamheten bedrivs för att se hur våra nordliga förhållanden och förändrat klimat påverkar grödor, sådd och skörd. Det gör att Hushållningssällskapet kan erbjuda klimatanpassad kunskap och tåliga grödor med hög odlingssäkerhet utifrån vår långa och breda erfarenhet.
Speciell vikt har lagts vid förbättring av odlingssystem anpassade till nordsvenska förhållanden och ekologisk odling. Verksamheten sker i nära samverkan med näringen i regionen.