LISTA: Här är sorterna du ska odla i norr

Trots att snön ligger vit på backen börjar det bli dags att planera för vilka grödor som ska sås och planteras. Men det är inte alla sorter som går att odla i det norrländska klimatet. Vid Öjebyn Agro Park testar Hushållningssällskapet olika sorter för att se vilka grödor som lämpar sig för odling i norr. Resultatet presenterar vi nu i en lista som går att ladda ner gratis här på vår webbplats.

Hallå där!

Ann-Kristin Isaksson, Trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapets Öjebyn Agro Park och den som sammanställt listan ”Sortförslag för odling i norra Sverige”

 

Det är en gedigen lista du sammanställt. Vad kommer du själv odla i år?
– Förutom det traditionella som morötter, dill och broccoli, så är planerna att också odla spetskål och fänkål. Spetskålen är ju så god att tillaga i ugnen och fänkålen blir god att pickla och använda som tillbehör till kött och fisk.

Hur var odlingssäsongen och skadeläget förra året?
– I början av sommaren fick vi ganska stora angrepp av jordloppor och rapsbaggar på kålväxterna i form av små gnaghål på de små kålplantorna. Därefter kom också angrepp av kålmal och kålfluga. Problemen med kålflugan, vars larver gnager på roten, har hållit i sig de senaste åren och där finns varken biologiska eller konventionella växtskyddsmedel att ta till. För att minska angreppen på kålväxter är det därför viktigt att man byter plats för odlingen och inte odlar på samma ställe år efter år. Täckning med fiberduk kan också minska angreppen av diverse skadedjur.

Var det någon sort som utmärkte sig ifjol?
– Ifjol hade vi ett sortförsök med spetskål här på Öjebyn Agro Park. Några sorter därifrån som utmärkte sig i smaktest och kvalité var bland annat Dutchman, Skagen och Caraflex. Den violetta spetskålen Kalibos är också väldigt vacker.

Till sommaren 2023 så kommer det att bli sortförsök med exempelvis spetskål, broccoli och eventuellt rödbetor här på Öjebyn Agro Park.

Förra året var det många som odlade grönkål, spetskål och sallat av olika färger och sorter. Håller den trenden i sig? Vad är populärt att odla just nu?
– Det känns som att man provar på och odlar lite av varje. Men morötter, grönkål, broccoli, rödbetor och kryddväxter är väl det som är vanligast. Det verkar också vara stort intresse att odla ärtor och bönor, där det är populärt att prova gamla kulturarvssorter. En grönsak som verkar ha ökat konsumtionsmässigt är kålrabbi, den är ganska enkel att odla om man vill prova på.

 

Ladda ned listan här: Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige 2023

 

FAKTA Öjebyn Agro Park – Det är här sorterna testas
Öjebyn Agro Park är platsen där näring, idébärare och forskning möts för att i samverkan utveckla framtidens företag inom de gröna näringarna. Genom fältförsök, rådgivning, utvecklingsprojekt och utbildning driver Hushållningssällskapet utvecklingen inom växtodling, livsmedel, trädgård och frilandsodling utifrån våra arktiska förutsättningar.

Försöksverksamheten bedrivs för att se hur våra nordliga förhållanden och förändrat klimat påverkar grödor, sådd och skörd. Speciell vikt har lagts vid förbättring av odlingssystem anpassade till nordsvenska förhållanden och ekologisk odling.