Bra mat i funktionshinderverksamheten

Inspiration för att höja den totala måltidsupp­levelsen är viktigt för alla, inte minst för människor med funktionsnedsättningar.

Måltiderna är centrala i de flesta människors liv och är en fantastisk möjlighet till till­fredsställelse och livskvalitet. Måltiden kan vara en mötes­plats och en stund för social samvaro och gemenskap samt något att se fram emot som ett trevligt avbrott i tillvaron. Det stärker också självförtroendet och självkänslan att själv kunna bestämma och/eller påverka valet av måltider, handla själv eller vara med vid inköpen och laga sin mat själv eller delta vid tillagningen av dem.

Kanske vill ni veta mer om matvanor och hur man ska äta för att må bra. Eller få inspiration genom att laga mat tillsammans på en kurs! Hur lagar man en bra måltid från grunden på 20 minuter?

Livsmedelshygien är en viktig del av matlagningen, lika viktig som specialkost är för den som har matallergi och anpassad konsistens för den som har problem med att äta och svälja. Vilka miljöaspekter ska man tänka på både när man planerar, handlar och lagar mat?

Våra utbildningar vänder sig både till personal som arbetar inom LSS och psykiatri men också direkt till personer med funktionsnedsättning – eller i kombination där personal och brukare går utbildningen tillsammans.

MatGlad – en app som gör det lätt att laga mat!

MatGlad är en kokboksapp som är unik i sin pedagogik och design. Ny teknik används för att ge inspiration och matglädje för de med intellektuella funktionshinder så de blir mer självständiga i sin vardag. MatGlad innebär att de kan använda en app i sin telefon/surfplatta för att planera, handla och laga mat. Appen kan även användas som stöd för personal.

MatGlad

Läs mer om MatGlad, apparna, kokboken och e-skola.

Läs mer

Matkonsulterna

Vi jobbar över hela landet oavsett var i landet vi sitter. Välkommen att kontakta oss!

Hitta en kontakt nära dig