Kultur- och matupplevelser i fokus när Jämtland firade 200 år

Det var stor fest när Hushållningssällskapet Jämtland firade 200 år som utvecklare av landsbygd och landsbygdsföretag. Med en smakrik och välkomponerad jubileumsmiddag firades tvåhundraåringen tillsammans med 185 gäster på Holiday Club i Åre. 

”Det med stor respekt och ödmjukhet jag förhåller mig till en organisation som firar 200 år” Så inledde Mattias Grapenfelt, Vd på Jämtlands hushållningssällskap, jubileumsmiddagen.

Temat var självklart Jämtland och målsättningen var att bjuda gästerna på det bästa som Jämtland har att erbjuda av kultur- och matupplevelser. Och vilken matupplevelse det blev!  Menyn för kvällen med femtio (!) olika små smakprover av det som produceras i Jämtland, presenterade av Kocken Lena Flaten, gav många av gästerna en riktigt smakupplevelse.

– Vi hade en fantastisk kväll där vi firade vårt 200 års jubileum. Relationsmat är ett begrepp som vi gärna använder som kvalitetsmärke och att flera mathantverkare som bidragit med sina produkter fanns på plats att möta våra gäster är mitt i prick för att förmedla vad det begreppet innebär för oss säger Mattias Grapenfelt.

Ovanpå de ljuvliga smakerna framfördes fina sånger och berättelser på jämtska av Linda Forss som bidrog till en minnesvärd kväll.

En av fem förrätter som serverades av lokalt producerade råvaror. Dessutom var producenterna på plats för att presentera respektive förrätt.

 

Ljus framtid

Under jubileumsmiddagen var det även premiärvisning av Hushållningssällskapet i Jämtlands filmserie om fem filmer som kallas ”Länge Leve”. Filmerna ersätter en 200-års bok som kanske brukligt skulle ges ur i samband med firandet. Se filmen Länge leve!

– Vi vill nå nya målgrupper som ska kunna ta del av vad Hushållningssällskapet är idag. Vi vill fokusera på de bra saker som redan händer i vårt län och lyfta fram dem som inspiration för fler att ta efter. Filmerna belyser Hushållningssällskapet Jämtlands värderingar, visar vad sällskapet jobbar med och vad vi vill jobba med framöver. Den första filmen handlar om lokal matproduktion

Unik 200-åring

Det går inte att sticka under stolen med att det är unikt med en förening som levt på en idé i 200 år, och att hänga med i tiden.

När svälten var en verklighet i många svenska hushåll behövdes ny kunskap i lantbruket. Nya brukningsmetoder skulle ge mer och bättre mat på borden. Därför startades Hushållningssällskapet. Genom åren har Hushållningssällskapet varit med och startat skolor och banker, fördelat egnahemslån, initierat mejerier, slakterier, föreningar och kooperationer, samt på olika sätt stöttat bland annat jordbruk, skogsbruk, utbildning, slöjd, trädgård och fiske. Mycket har förändrats sen starten, men än idag levererar Hushållningssällskapet kunskap för landets framtid.