Kovidd ger grönt ljus för jubilerande skördemarknad

Några veckor senare än vanligt, men nu blir det av! 20-årsjubilerande Bondens Egen Marknad med lokala livsmedelsproducenter, bönder och odlare har fått grönt ljus för skördefest vid Vänortsparken i Umeå.  – I år står vi mer utspridda för att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om social distansering, det är minst en ko eller två kalvars avstånd som gäller på marknaden säger Christina Hammarström på Hushållningssällskapet.

Det är alltså tjugonde året i rad som Hushållningssällskapet anordnar Bondens egen marknad i Umeå. Den rådande coronapandemin gjorde att jubileumsfirandet satt långt inne, men arrangören var fast besluten att hitta ett säkert sätt för att genomföra marknaden.

– Marknaden är otroligt viktig för producenterna, och speciellt ett år som detta. För vissa är det här den enda försäljningskanalen på hela året. Vi kommer att minska på antalet försäljare per marknadstillfälle till max tio och rotera mellan producenterna, men som besökare kommer du alltid att få möjlighet att handla varor ur många varugrupper som exempelvis grönsaker, bär, potatis, bröd, fisk, sylt och saft. På Hushållningssällskapets facebooksida kommer det stå vilka företag som är på plats respektive lördag säger Christina Hammarström på Hushållningssällskapet.

Vilka säkerhetsåtgärder vidtas?
– Vi kommer stå på samma plats som tidigare på Kungsgatan, men vi kommer att göra en avspärrning på området med en bevakad ingång mot Västra Kyrkgatan samt en utgång mot Östra Kyrkgatan. Detta för att säkerställa att vi följer Folkhälsomyndighetens regler om att vara max 50 personer inne på området. Minst en ko eller två kalvars avstånd gäller i köerna hos respektive försäljare. Gående och cyklister som inte skall besöka marknaden eller som ska ta sig till ingången kommer att ledas genom Vänortsparken säger Hammarström.

 

 

Vad är det som gjort Bondens Egen Marknad till en sådan långlivad succé?
– Det är möjligheten att möta och prata direkt med matproducenten om odling och djuruppfödning har gjort marknaden populär. För producenterna själva är det positivt med en marknadsplats utan mellanhänder. Som kund på marknaden stöttar du våra lokala företag inom de gröna näringarna och hjälper till att bevara den viktiga livsmedelsproduktionen. Blandningen av småföretag och närliggande lantbruk gör att det blir stor variation på produkterna.

Bondens Egen Marknad anordnas på lördagar kl. 10-15 under augusti och september på Kungsgatan i Umeå.

Kontakt:
Christina Hammarström, Hushållningssällskapet, tel. 070-650 72 35