Kokboksappen Matglad vann 2015 års Sveapris!

Först var det 40 bidrag– sedan var det tre nominerade bidrag och till slut stod Hushållningssällskapet väst och kokboksappen Matglad som ensam vinnare av Kvalitetsmässans ”Sveapris”. SveaPriset är en framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.

Juryns motivering löd:

”Matglad är en kokboks-app som på ett pedagogiskt sätt, steg för steg med enkla texter och bilder visar vilka verktyg och ingredienser som behövs när maten ska lagas.
Projektet fokuserar på en viktig och stor målgrupp, har stor skalbarhet och kan med fördel överföras till många andra grupper i samhället. Vidare visar projektet att innovativt tänkande inte enbart handlar om att utveckla nya saker utan lika mycket om att paketera alldagliga göranden och processer på ett smart och ändamålsenligt sätt.
Nästa steg är att utveckla en e-skola med handledning och testutbildning. Vi ser fram emot demonstrationen av det genomförda projektet om 2 år på kvalitetsmässan 2017.

Priset är på 500.000 kronor för att utveckla, genomföra och redovisa innovationen. Vinnaren får dessutom glasskulpturen SVEA designad av glaskonstnären Kjell Engman.”

Målgruppen för Matglad är personer med lätt funktionsnedsättning.
För att tillgodose behovet av utbildning om hur Matglad appen är uppbyggd och hur man som personal inom LSS kan jobba med mat och hälsa ska prissumman användas för att skapa e-baserad utbildning och handledning för personal inom LSS. Målgruppen behöver stöd och hjälp för att komma igång och därför är personalen en viktig resurs men även ur ett långsiktigt hälsoperspektiv behöver målgruppen stöd och stimulans från personalen.

Vi är så otroligt glada och stolta att vi vann Sveapriset. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matgladappen till ännu fler och inspirera personalen att jobba mer med mat och hälsa säger Margareta Frost Johansson, avdelningschef och projektledare för Matglad.
Att se personer som annars aldrig har lagat någon mat stå i köket och med hjälp av appen laga maträtter som de aldrig har kunnat tidigare är så fantastiskt. Att även se hur självförtroendet stärks efter varje lyckad matlagning gör att man verkligen blir både glad och rörd. Det är så stort säger Birgitta Toll, initiativtagare till appen. Birgitta såg genom sitt arbete som kostpedagog inom Borås stad behovet av en enkel, inspirerande och nytänkande ”kokbok” att få fler att laga mat. Birgittas initiativ till att skapa en matapp har nu tagit en ny dimension tack vare Sveapriset. Genom att utbilda personalen nås fler av appens förträfflighet. Här kan man verkligen tala om ”från tanke till handling”.

Kvalitetsmässan. Prisutdelning operan 2015 Foto: Emelie Asplund

Kvalitetsmässan. Prisutdelning operan 2015
Foto: Emelie Asplund

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, VINNOVA och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbundet, SBU, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, Vårdalstiftelsen och Vårdföretagarna.

Sammanfattning:

Matglad – appen gör det roligt och enkelt för alla att laga mat!
Matglad är en helt ny variant av digital kokbok på lätt svenska som är banbrytande i sin pedagogik och plattform. Matglad-appen har härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg, som laddas ner till telefonen eller till surfplattan. En vidareutveckling är appen Matglad helt enkelt – som baseras på bilder, film och tal. Nu planeras även för E-skolan Matglad!
Läs mer på www.matglad.nu

MatGlad styrgrupp:

  • Hushållningssällskapet Väst: Margareta Frost-Johansson och Eleonor Schütt
  • Borås Stad: Birgitta Toll
  • Alingsås Kommun: Lotta Persson
  • KOM design: Per Fång
  • Wopii development: Niklas Meyerson och Hjalmar Lindskog

Alla i styrgruppen beskriver Matglad som ett av det bästa projekt de någonsin arbetat med. Så här identifierar de framgångsfaktorerna:

  • En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
  • Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
  • Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
  • Alla i projektgruppen har olika kompetenser. Samtliga delar är nödvändiga, och respekten för varandras kunskap är stor.
  • Brukarna är i högsta grad delaktiga, bland annat genom en väl funderade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag.

Kontaktperson:

Margareta Frost-Johansson, avdchef, projektledare

Hushållningssällskapet Väst

0521-72 55 60