Kokboken MatGlad – finalist till Publishingpriset 2018!

Målet med Kokboken MatGlad är att alla, oavsett förkunskaper, ska kunna följa ett recept på egen hand. Nu är den ovanliga kokboken nominerad till Publishingpriset 2018.

– Jag är i ärlighetens namn glatt överraskad. Konkurrensen är stenhård, det kommer ut så enormt många fina kokböcker varje år. Kokboken MatGlad är enkelt upplagd, men det är också själva tanken och meningen med boken. Det är roligt att juryn för Publishingpriset såg helheten och förstod finessen med just denna enkelhet, säger Margareta Frost-Johansson, Redaktör/Utvecklingsledare, Mat/Hälsa Hushållningssällskapet Väst

Kokboken MatGlad liknar inga andra kokböcker. Här guidas läsaren fram, steg-för-steg, med tydliga instruktioner för att slutligen ha lagat en hel måltid. Tillagningen av tillbehör varvas med övriga moment så att allt blir klart samtidigt. Allt presenteras och tillagas i kronologisk ordning. Kokboken innehåller över 100 lättlagade recept indelade i olika kapitel som gör det enkelt att hitta rätt.

– Förutom många moderna recept som t ex tofugryta, wraps med mera finns också traditionella som husmanskost i förenklade varianter, till exempel köttbullar, kålpudding och kalops.

Kokboken MatGlad passar både barn, ungdomar och vuxna, allt från nybörjare till lite mer vana matlagare. Men ett alldeles särskilt viktigt syfte fyller den för personer med medfödda intellektuella funktionsvariationer eller som drabbats av dessa senare i livet. Eller ­– kort sagt – alla människor som av olika orsaker har svårt för att laga mat efter recept när de presenteras på traditionellt sätt.

– Genom sitt pedagogiska upplägg med korta, informativa instruktioner på lätt svenska tillsammans med sin design så underlättar Kokboken MatGlad matlagningen och gör det lättare för många människor att skapa lustfyllda måltider. Jag är stolt och glad för att Kokboken MatGlad bedömts vara ett så bra kommunikationsmaterial att den nominerats till Publishingpriset 2018 i kategorien kokböcker, och nu gått ända till final, säger Margareta Frost-Johansson.

Kontakt: E-post Margareta Frost Johansson

Fakta
Om Kokboken Matglad
Recepten och texterna i Kokboken MatGlad är framtagna av Hushållningssällskapets matkonsulter, bilderna är komponerade av matstylist Christina Asplund, Asplund Mat & Medier, och fotograferade av fotograf Thomas Carlén, Digipict. För formgivning och layout ansvarar Johan Sjödelius, Votum & Gullers Förlag vilka också är ansvariga utgivare. Kokboken MatGlad bygger på appen MatGlad, som blivit en succé och där användarna själva har efterfrågat en tryckt kokbok med recepten samlade.

Om Publishingpriset
Publishingpriset är en årlig jurybedömd tävling som sedan 1990 delat ut priser för lovvärd kommunikation inom många olika kategorier.

Publishingprisets hemsida »