Workshop – tillverka hårdost av komjölk

Plats Borås, Sjuhärad
Datum och tid 21 februari, 9.00-17.00

Produktutveckling ger ökad lönsamhet för småskaliga mejeri. Välkommen på en workshop om hur du tillverkar hårdost av komjölk!

”Ostressad mjölk är god mjölk och god mjölk gör en god ost”. Det låter enkelt när tidigare ostmästare Göran Nyström beskriver varför just svensk mjölk är extra lämplig att använda för att tillverka hårdost. Göran från Nyströms Smak, leder oss i workshopen där vi får grundkunskaperna i att ysta ost. Vi vänder oss till mjölkproducenter som redan driver småskaligt mejeri eller har för avsikt att starta och som är intresserade av ystning.

Program

Program i pdf-format finns här >>>

09.00 Registrering och frukostmacka
Gröna Möten och Lokalproducerat i Väst hälsar välkommen.

09.20 Information om EU-projekt REFRAME
Lokalproducerat i Väst berättar om deras satsning i kompetenshöjande aktiviteter för att öka tillväxt och lönsamhet för småskaliga producenter.

09.30 – 17.00 Workshop hur du ystar ost
Vi lär oss de olika osttyperna, ostkulturer, mjölkråvarans betydelse. Göran Nyström går också igenom teoretiskt stegen i ystningsförloppet. Därefter får deltagarna praktiskt genomföra de olika momenten i liten skala. Vi går också teoretiskt och kortfattat igenom hur du smakbedömer ost samt även efterbehandling av hårdost.

Detta är ett samarrangemang mellan Gröna Möten, Lokalproducerat i Väst och Studieförbundet Vuxenskolan. Workshopen görs inom ramen för EU-projektet REFRAME.

Anmäl dig enkelt genom att registrera dig under evenemanget på www.gronamoten.se senast 14 februari 2019. Workshopen är kostnadsfri och förtäring ingår. Uteblivelse debiteras med 300:-.

Vid frågor kontakta Cecilia Faktus, Lokalproducerat i Väst, cecilia@lpiv.se, 0733-79 41 34