Virtuell studieresa – del 3 till Åsängsgården

Plats Webbinarie
Datum och tid 14 december, 18.00–19.30

Följ med på vår virtuella studieresa till ekologiska grönsaksodlare genom Sverige – del 3!

Under hösten 2021 och vintern 2022 kommer Hushållningssällskapet att sända åtta studiebesök via webben, filmade hos duktiga grönsaksodlare runt omkring i Sverige. Den tredje studiebesöket sänds den 14 december då vi kommer att följa med till Eva Rising och Roger Öberg på Åsängsgården.

Vi kommer att visa tre kortare filmer från gården som varvas med en live-diskussion med Eva och Roger.

Åsängsgården ligger i Ljustorps socken i Västernorrland, mellan Sundsvall och Härnösand och är den nordligaste odlingen vi besöker i denna serie. Här i odlingszon 5 odlar Eva och Roger som glada solskensbönder en stor mängd olika grönsaker, framförallt många olika kålsorter och även potatis. Allt säljs direkt till kunderna, via gårdsförsäljning, marknader och REKO-ringar. Till odlingen används drygt ett hektar av gårdens areal medan resten odlas med vall som ingår i växtföljden. Vallen sköts i samarbete med en ekologisk mjölkgård som även levererar gödseln till odlingen.

Alla filmerna och de inspelade webbinarierna kommer att finnas tillgängliga för att tittas på i efterhand via ekofakta.se samt via Hushållningssällskapets kursportal. I projektet, som finansierats med hjälp av medel från Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin, samverkar Hushållningssällskapet Västra, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, Hushållningssällskapet i Uppsala och HIR Skåne.

Efter varje webbinarie finns det möjlighet att anmäla sitt intresse för att få en mentor. Alla studiebesöksvärdarna kommer att vara mentorer, samt ytterligare fyra duktiga grönsaksföretagare och några av Hushållningssällskapets rådgivare. Mentorn kommer att ge dig stöd och råd för hur du kan utvecklas i din roll som yrkesverksam ekologisk grönsaksodlare! För visst vore det härligt att ha någon att bolla med, en person som idag är etablerad odlare!

Filmvisning samt live-diskussion och frågestund

När: 14 december kl. 18.00–19.30
Var: Via Teams
Anmälan senast den 13 december: Gå till anmälningsformuläret
Länk skickas ut senast vid lunchtid samma dag som webbinariet.
Frågor och funderingar: benjamin.bollhoner@hushallningssallskapet.se