Evenemang

Valldag i Skepparslöv

Förmiddag: Fältvandring i valltävlingen ”Vall för koncentratfri foderstat” och gårdsbesök i Nöbbelöv ”Tre blandningar i praktisk skala på lättare jord”

Fältvandringen och föreläsningarna är gratis. Lunch till självkostnadspris på Helgegården (måste förbokas).

Eftermiddag: Seminarium i Helgehallen ”Vallfoderkvalitet från frö till mjölk och nötkött – fokus på lusern”

 

På Helgegården i Skepparslöv tävlar fem olika lag i konsten att odla vall av en sådan kvalitet att inköpt koncentrat i ekologisk mjölkproduktion blir överflödigt. Målet är minst 175 gram råprotein och 11 MJ energi i genomsnitt över fyra skördar. Kom och se tävlingsrutorna och träffa några av de tävlande lagen! Vi börjar i tävlingsfältet för att sedan bege oss några kilometer till Nöbbelöv där tre av lagens vallfröblandningar testas på i större skala på lättare jord.

På eftermiddagen blir det en kurs i vallodling och foderkvalitet med fokus på lusern. Flera av de tävlande har hög andel lusern i blandningarna. Vilka för- och nackdelar har det från odling till utfodring? Rolf Spörndly, Margareta Dahlberg och danske Carsten Marcussen föreläser. Carsten Marcussen deltar själv i tävlingen och Rolf Spörndly och Margareta Dahlberg ingår i tävlingsledningen. Alla är mycket erfarna i ämnet!

Förmiddagen ingår i projektet ” Vall för koncentratfri foderstat – en ekologisk odlingstävling”, ett samarbete mellan HIR Skåne, Ekologiska Lantbrukarna, HS Skåne och Publishing farm. Eftermiddagen är en kurs inom Greppa Näringen och på den delen går det att delta digitalt. Man kan välja en av delarna om man inte har möjlighet att delta hela dagen – men vi vill veta om du vill ha lunch.

 

Program

Fältvandring: Vall för koncentratfri foderstat

9.30-9.45:       Samling med fika vid tävlingsfältet, Helgegården i Skepparslöv

9.45-10.45:     Rundvandring i tävlingsfältet – diskussion om blandningar och valda strategier

10.45-11.45:  Tre tävlingsblandningar i praktisk skala på lättare jord

11.45-12.30:  Lunch på Helgegården

 

Greppa-kurs:  ”Vallfoderkvalitet från frö till mjölk och nötkött – fokus på lusern”

12.30-13.15: Hur lyckas jag med lusernodlingen? Carsten Marcussen, Økologirådgivningen Danmark

13.15-14.00: Vad säger forskningen om näringsvärdet i lusern? Rolf Spörndly, Foderkonsult

14.00-14.45: Foderstater med lusern till mjölk och kött – hur funkar det i praktiken? Margareta Dahlberg, MD Lantbruksråd

14.45-15.00:  Frågestund och avslutning

 

 

Mer info om tävlingen: https://hushallningssallskapet.se/vara-projekt-och-uppdrag/vall-for-koncentratfri-foderstat-en-ekologisk-odlingstavling/

Läs mer om tävlingen i Ekologiskt lantbruk (sid 20):

https://e-tidning.ekolantbruk.se/shared/issues/2024-06-07/Uje6AzwS

och här (sid 28):

https://e-tidning.ekolantbruk.se/shared/issues/2024-10-18/L-VaKO5Z