Välkommen till Lökodlarträff (2 av 6)
Varmt välkomna att delta på årets träffar för lökodlare! Vi inledde säsongen den 7/3 med lunch på Arontorps kroppkakor och därefter årets nyheter gällande lökodling av Oscar Hansson (HIR Skåne) på Torslunda försöksstation. Denna första träff var avgiftsfri. Träff nummer två kommer att äga rum den 2/5 klockan 13.00 hos Göran Wilén. Beroende på lökens utveckling över säsongen är kommande datum ännu inte satta utan de uppdateras efter hand.
Tidigare år har Erfa-träffarna finansierats av Greppa men tyvärr avslogs ansökan för 2025. Det resulterade i att en deltagaravgift behöver tas ut för att odlarträffarna ska kunna genomföras. Avgiften låg på 6000 kr/företag (exkl. moms) men då Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter gick in med en betydande finansiering kunde deltagaravgiften sänkas till 3000 kr/företag.
Avgiften är en engångssumma för att delta på samtliga träffar under 2025 och faktureras i efterhand.
Syfte
Träffarna för 2025 är inte begränsade av ett särskilt tema utan kan utformas efter vad som efterfrågas. I ansökan till Greppa (som avslogs) låg fokus på svampsjukdomar och att inhämta och utveckla kunskap kring jordburna sjukdomar med särskilt fokus på Fusarium och vitmögel men även andra groddbrandsjukdomar i lök.
Vidare beskrevs att många av fröfirmorna kommer för första gången under 2025 att leverera obetat frö eftersom fludioxinil (Maxim) kommer förbjudas. Detta behöver gruppen diskutera och försöka hitta nya tillvägagångssätt som säkerställer bra uppkomst utan betning. Det föreligger även andra risker med obetat utsäde då sjukdomar som Botrytis alli (orsakar halsröta) kan förekomma. Denna sjukdom är fröburen och svampbetningen har tidigare varit en trygghet.
Nu får man förlita sig på att 100 % av fröna är rena, vilket inte är teoretiskt möjligt.
Under säsongen finns också förhoppning om att gå närmare in på IPM-strategier, användning av naturliga fiender mot skadedjur samt efterskördshantering.
Kommande träffar
Träff 3 (maj) – ogrässtrategier, handelsgödsel, gödning.
Träff 4 (juni) – ogrässtrategier, naturliga fiender.
Träff 5 (juli) – större lök- och bönfältvandring, besök vid Minor Use-försök, bladmögel, Fusarium.
Träff 6 (oktober/november) – efterskördshantering, hur kan vi undvika förluster i lager?
Anmäl dig här