09.00 kaffe med smörgås serveras
09.30 Catarina Ottosson, Forslundagymnasiet berättar om syfte och mål som gäller för skolans lammproduktion. På Forslundagymnasiet finns både Ryafår och Suffolk.
11.00 Erik Uhlås, fårklippare från Uppsala, berättar om förberedelser inför klippning, visar hantering av fåren vid klippning, verkning av klövar, koll av testiklar, juver och annat som hör djurhälsa till. Ullens kvalitet beror dels på framavlade egenskaper, men kan till stor del styras genom skötsel och god hantering vid klippning och sortering.
12.30 Lunch
13.15 Kia Gabrielsson, Ryaklubbens ullbedömare, ullsorterare med mera. Varje ras har sin specifika ull, olika ull har olika egenskaper och användningsområden. Här tittar vi på ull från olika raser, ni får själva bedöma ullfällar och tillsammans diskuterar vi lämpliga användningsområden för ullen. Kia visar även hur man tar representativa ullprover för bedömning. Genom rätt avelsurval, kan du som fårägare lära dig mer för att öka ullens kvalitet och värde.
VI KOMMER ATT TALA OM
Ullmarknaden i Sverige • Vilken ull till vilket användningsområde • Att klippa vid rätt tidpunkt • Förberedelser inför klippning • Vikten av en bra klipplats • Ullsortering • Paketering och
förvaring, hur länge kan man spara ull? • Vårull-höstull, olika egenskaper och värde. Det är skillnad på ull och ull, men en ren och skräpfri ull går alltid att använda.
Välkommen med din anmälan
Medfinansieringsavgift 400 kr, observera att projektet är momsfritt! Avgift för lunch 100 kr, tillkommer. Anmälan senast den 27 september till Helene Skogqvist, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, tel. 0923-121 86, 070-343 42 54 eller e-post: helene.skogqvist@hushallningssallskapet.se
Kom ihåg att meddela ev. specialkost vid anmälan.