Studieresa till Norge och Jämtland med tema grovfoder till nötkreatur

Datum och tid 9 maj

Följ med oss på en resa västerut till Jämtland och Norge med vall och bete som fokus. Vi kollar om gräset är grönare på andra sidan gränsen, äter god mat och samlar nya erfarenheter. Vi besöker fyra gårdar som är duktiga på grovfoder, såväl vallodling som bete och tar upp ämnen som sortval, foderkonservering och bete.

9 maj: Avresa med buss kl. 07.00 från Umeå (påstigning längs E4 söderut möjligt om önskemål finns). Efter lunch i Östersund fortsätter vi till Norge. Första besöket blir på mjölkgård hos rådgivaren Elin Halvorsen Sikkeland. De fokuserar mycket på betesmarker och fjällbete och hur det går att kombinera med mjölkrobot. Elin kommer även att följa med oss under nästa dag. Vi övernattar på Munkeby herberge.

10 maj: På förmiddagen besöker vi Støre Gård i Levanger som bedriver ekologisk mjölkproduktion och varit nationell inspirationsbonde. Här betar djuren på utmarker, fornlämningar och åkrar med råg/ryegräsblandningar. Här äter vi även lunch innan vi tar oss vidare till ett gårdsbesök i Åsen hos en duktig grovfoderproducent med mjölk- och amkor. På kvällen börjar vi resan tillbaka och övernattar på hotell Granen i Åre.

11 maj: Vi besöker Trägsta gård vid Storsjön, med ekologisk mjölkproduktion. Här pratar vi om växtföljd och hur man kan integrera en biogasanläggning i grovfoderproduktion. Vi kommer även kunna diskutera bete, biologisk mångfald och agroforestry.

Resefakta
Preliminärt pris för del i dubbelrum: 3000:- exkl. moms. I priset ingår: Resa t.o.r. Umeå. Färdledare från Hushållningssällskapet och även lokal guide i Norge. Två övernattningar med frukost, tre luncher samt två middagar. Studiebesök på olika gårdar.

OBS! Begränsat antal platser och kort anmälningstid. Anmäld dig helst redan idag, dock senast 29 april kl. 12.00. Först till kvarn! Anmäl dig till Benjamin via mejl benjamin.bollhoner@hushallningssallskapet.se eller telefon 070 101 56 50.