Studieresa till Helgeland i Norge med tema: Grovfoder

Plats Helgeland, Norge
Datum och tid 7 november

Följ med oss västerut för att ta del av Norrmännens erfarenheter inom jordbruksproduktionen! Där är gårdarna fler, utmarksbetena större och mjölkkvoten viktig. Men precis som för oss, så är grovfodret basen i produktionen och nytt klimat påverkar växtodlingen även där. Resan går över fjällen ner till kusten. Vi gör besök på olika mjölk- och köttgårdar där vi tar upp ämnen som sortval, foderkonservering, bete och föryngring av gamla vallar. Vi passerar två av Hurtigrutens hamnar, tar färjan ut till en ö och besöker såväl kust som fjäll.

7 November: Avresa med buss kl. 07.00 med påstigning i Luleå och kl. 08.00 i Piteå, samt ev. andra orter om önskemål finns. Gemensam anslutning från södra Västerbotten kan ordnas. Turen passerar landsgränsen mitt på dagen. Vi startar med gårdsbesök på en mjölkgård i höglänt område, Hattfjelldal Melk AB, innan vi når kusten där vi tar in på hotell och laddar upp för resten av resan.

8 November: På morgonen får vi ta del av forskning och rådgivning på den statligt ägda försöksgården Tjötta. Där pratar vi bland annat om foderkonservering och föryngring av gamla vallar. Sedan tar vi färjan ut till ön Dönnes där vi äter lunch för att sedan följa med en norsk rådgivare på gårdsbesök till en duktig grovfoderproducent med mjölk- och dikor. På kvällen åker vi något norrut med buss och färjor.

9 November: Ett överraskningsbesök och ett besök på en mjölkgård med gårdsmejeri. Här bjuds vi på ost och gårdsglass innan vi beger oss hemåt.

 

RESEFAKTA

Preliminärt pris för del i dubbelrum: 4900:- exkl. moms.

I priset ingår: Bussresa t.o.r. Luleå eller Piteå inklusive färjeleder. Färdledare från Hushållningssällskapet, delvis även lokal guide. Två övernattningar (varav ett på hotell och ett på boende med hotellstandard) med frukost, en lunch samt två middagar. Studiebesök på olika gårdar/företag samt forskningsstationen Tjötta.

ANMÄLAN
Begränsat antal platser – först till kvarn. Anmälan senast 25 september till Helene Skogqvist, 070-343 42 54 eller helene.skogqvist@hushallningssallskapet.se