Studieresa för trädgårdsodlare

Plats Halland
Datum och tid 15 augusti
Arrangör Hushållningssällskapet Västra

 

Följ med på en fullspäckad studieresa till Halland!
Under 2 dagar i augusti besöker vi totalt 5 olika gårdar av varierande karaktär på temat yrkesmässig trädgårdsproduktion. Både mindre och större företag visas upp för att visa på skillnader och utvecklingsmöjligheter. Ett väldigt bra tillfälle att träffa andra odlare och utbyta erfarenheter.

När, var och hur?
Resan äger rum den 15 – 16 augusti 2022 under 2 dagar med 1 övernattning och besök på 5 odlingar i Halland. Avresa måndag morgon den 15 augusti och hemkomst till middagstid tisdagen den 16 augusti.

Kostnad
1995 kr, inkl transport, boende i enkelrum (dubbelrum går att ordna), två luncher, en middag med alkoholfri dryck samt fika och fem studiebesök.

Anmäl dig via detta formulär>
Sista anmälningsdag 14 juli.

Kontaktperson
Ida Mackegård
Telefon 0521-725541  |  ida.mackegard@hushallningssallskapet.se


Resan genomförs med stöd från
Europeiska jordbruksfonden för
landsbygdsutveckling.

 

Kort om gårdarna vi besöker

Tångagård
Stor gård utanför Falkenberg med KRAV-certifierad odling av potatis och grönsaker. Självplock, gårdsbutik och en rad olika försäljningskanaler. Företaget säljer både direkt till konsument, grossister och restaurang. Företaget är ett familjeföretag som funderar mycket kring arbetsmiljö för att personalen ska må bra både fysiskt och psykiskt. I dagsläget certifierar de sig enligt IP Arbetsvillkor. Det är ett innovativt företag som utvecklat och anpassat sig under 30 år.

Ugglarps Grönt
Ett annorlunda och innovativt företag som arbetar aktivt med produktutveckling och har flera unika och annorlunda produkter i sitt sortiment. De ser inte ogräs som ett problem utan snarare som en del i företagsidén. Det har ett hållbarhetstänk genom hela sin produktion och samarbetar med kommunen kring kompostering av grönmassor. De har också dialog med högskolan kring innovation i företaget.

Warberg tomat
Växthusodling med tomat, gurka, chili och örter. All odling är obesprutad vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö för de anställda. Företaget jobbar ständigt med utveckling och innovation och har både gårdsbutik och gårdsbageri. Odlingen anpassas regelbundet för att minska klimatavtrycket, bland annat har de investerat i solpaneler, recirkulationssystem för bevattningsvattnet samt eldar med biogas. I år byggs även ett café på gården.

Mariebergs gårdsbutik
Sveriges största pepparrotsodling. Allt odlas ekologisk och är KRAV-certifierat, de har också lite växthusodling och frilandsodling där de odlar grönsaker till den egna gårdsbutiken.

Källdalens trädgårdar
Ett småskaligt företag som har KRAV-odlade grönsaker, blommor och plantor. Källdalens trädgårdar har ett stort nyhetsvärde eftersom de odlar snittblommor som just nu är en stark trend med efterfrågan hos konsumenter. Snittblommor till buketter eller för torkning är just nu en trend som Källdalens trädgårdar plockat upp.