Studieresa: Egen foderproduktion – från fält till mule

Plats Västergötland
Datum och tid 25 juni, 7:30-19:30

Följ med oss till Västergötland på en studieresa inom ekologisk mjölkproduktion. Vi arrangerar denna bussresa med syfte att lyfta fram egen produktion av proteinfoder. Hela kedjan – odling, hantering, beredning och utfodring diskuteras. Vi besöker även Sörgården som delvis säljer sin mjölk direkt från gården.

Program
Kl 7:30 Avresa från Hushållningssällskapet, Karlstad

Besök hos Olof Jansson, Kårtorps Säteri i Götene med lång erfarenhet av baljväxtodling. Gårdens högmjölkande kor utfodras med hemmaproducerat foder. På gården odlas åkerböna, ofta tillsammans med vårvete. Åkerbönan skördas både som helsäd och tröskas. I år planeras även att så lupin/vårvete.

Ca kl 12:00 Lunch på Kinnekullegården, Kinnekulle

I Lundsbrunn, besöker vi Grannsämjans Lantbruk AB som brukar drygt 500 ha. På dessa odlas slåttervall, höstraps, höstvete alt råg, åkerböna alt havre+ärt, havre+insådd. Baljväxterna mals och krossas, rapspressen förser mjölkkorna med rapskaka och oljan säljs för vidare försäljning till humankonsumtion. Grovfoder och kraftfoder utfodras med hjälp av en automatisk foderanläggning.

Robert och Anne-Berit Fredriksson, Sörgården i Skövde som 2016 investerade i ett eget gårdsmejeri där mjölk och yoghurt pastöriseras och sedan säljs via gårdsbutik. I stort sett allt foder till de 85 korna odlas på den egna gården.

Ca kl 17:30 Hemresa med beräknad hemkomst (till Hushållningssällskapet) kl. 19.30.

 

Medverkande:
Olof Jansson Kårtorps Säteri, Roland Vidarsson Grannsämjans Lantbruk AB, Robert Fredriksson Sörgården samt Anna Hultgren, Sofia Hedlund och Bengt Andreson Hushållningssällskapet.

Avresa från: Hushållningssällskapets kontor på Ventilgatan 5D i Karlstad kl 7.30.

Kostnad: Endast självkostnadspris för två fika och lunch, ca 250 kr, som betalas på plats.

Frågor: Anna Hultgren: 070-553 68 11 eller mail: anna.hultgren@hushallningssallskapet.se

Anmälan SNARAST, allra senast 17/6!

via formuläret nedan eller till Anna 070-553 68 11, ange ev matallergi.

Aktiviteten anordnas av Hushållningssällskapet i samarbete med Ekologiska Lantbrukarna Värmland. Finansieras med stöd från Europiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.