Studieresa – ekologisk nötköttsproduktion med fokus på byggnader

Plats Studieresa i Skåne
Datum och tid 27 september, 8-17
Arrangör HIR Skåne

Alla intresserade är välkomna- både ekologiska och konventionella producenter!

Vi erbjuder en heldag med fyra gårdsbesök i nordöstra Skåne.
27 september kl. 8-17. Avfärd kl. 8.00 från Helgegården Skepparslöv.

Program

Under studieresan besöker vi fyra olika typer av stall och produktionsinriktningar. Gårdarna ligger nära varandra så det är kort restid mellan besöken.

  • Första stoppet görs i Broby hos Anders Bergqvist och John Bergstrand där vi tittar på ett nybyggt konventionellt stall med 120 dikoplatser samt ett ungdjursstall. Båda stallarna med öppen långsida och djupströbädd och med en intressant lösning på utgödsling.
  • Nästa besök är hos familjen Görnebrand i Glimåkra där vi tittar en nybyggd liggbåsstall till dikor och med kombinerade ströade kalvningsboxar och kalvgömmor. Välplanerat stall som är byggt med öppen långsida.
  • Det tredje besöket görs på Nedanbäck, Glimåkra där vi börjar med deras egna nygrillade hamburgare till lunch. Därefter tittar vi på deras ekologiska limosinbesättning och deras stallösningar. Här finns olika intressanta exempel hur de har byggt om- och till ett äldre liggbåsstall. Nu finns det en separat kalvningsstall med djupströ, där torv och halm används. Det finns även en enkel och välfungerande större kalvgömma med egna foderplatser till tidigt födda kalvar.
  • Sista stoppet bli på granngården Källstorp som har byggt ett nytt ungdjursstall till sina ekologiska djur. Det är ett liggbåsstall med kraftfoderstationer, där varje slaktnöt får en individuell anpassad giva. Det finns även en ströad box där rekryteringskvigorna kalvar. De andra äldre korna kalvar på en annan gård ett par km därifrån. Det är ett liggbåsstall där korna har tillgång till en box med djupströ vid kalvning.

Information

Resan startar från Helgegården, Skepparslöv kl. 8 och beräknas avslutas kl. 17.

Det kommer att finnas buss alt. minibussar beroende på antalet deltagare. Vill man heller med tanke på Covid-19 köra egen bil så fungerar det utmärkt.

Kostnad: 550 kr inkl. lunch och fika

Kontakt: Har du frågor kontakta ingela.lofquist@hushallningssallskapet.se


Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne.