Resa för lammproducenter från Värmland

Plats Västmanlands län och Örebro län
Datum och tid 23 april, 7.30-18.30
Arrangör Samarrangemang

 

Resa för lammproducenter från Värmland
Lördagen den 23 april 7.30-18.30
Buss utgår från Karlstad med Molkombuss kl 7.30
Obs! begränsat deltagarantal!
I samarbete med Värmlands Fåravelsförening

Norrby gård, Kungsör
Vi besöker Tomas och Anna Olsson Norrby gård, Kungsör. Norrby är en av Sveriges största lammproducenter med ca 1000 tackor och här har vi mycket att lära. Tomas och Anna kombinerar en intensiv lammproduktion med en extensiv naturvård. Man satsar också på avel för raserna Dorset, Texel och Suffolk. Målet är en sund funktionell exteriör, kombinerat med en god konformation, goda moders egenskaper, lagom fruktsamhet och lamm som växer på gräs.

Ostbiten & Ateljé Norrgården, Vintrosa
Här driver Karin och Håkan Strömberg Lundqvist lantbruk med kor, får och angoragetter samt en och annan fågel! Filosofin är att förädla så mycket som går av råvaran – mjölk och ull – på gården.  I dagsläget har man ca 250 tackor.  Ullen från fåren och angoragetterna lönspinns till garn på Båvens Spinnhus som ägs av Karin. Under besöket får vi en god inblick hur man kan jobba med alla olika produkter fåren ger oss och besöker också gårdens butik. Vi kommer också att få möjlighet att fika och smaka gårdens ostkaka tillverkad på fjällkomjölk.

Kostnad för resa och förmiddagsfika 250 kr. Övrig mat betalas på plats.
Anmälan till Karin Granström, Hushållningssällskapet Västra, 070 2576760 eller karin.granstrom@hushallningssallskapet.se

Resan är en del av projektet ”Nätverk för ökad livsmedelsproduktion i Värmland” och finansieras delvis av landsbygdsprogrammet.