Mellangrödor med maximal nytta

Plats Digitalt
Datum och tid 21 juni, 13-16.30
Arrangör HIR Skåne

Mellangrödor har enorm potential om de odlas rätt! Och för att odla dem rätt krävs ett äkta hantverk. Nyckeln till framgång är att odla rätt art eller artblandning vid rätt tid på rätt plats och med rätt etablering. Så hur gör men det? I kursen ”Mellangrödor i praktiken” får du lära dig att odla mellangrödor med maximal nytta för framtiden.

Mellangrödor kommer att bli ett viktigt verktyg för svensk växtodling i framtiden. Mellangrödor är multifunktionella, har stor potential och kan leverera många olika positiva effekter. Under de senaste åren har det hänt mycket inom utveckling av nya strategier. Till exempel är mellangrödor en viktig grundbult i konceptet ”Conservation Agriculture” som satsar på att bearbeta jorden så lite som möjligt. Ett högaktuellt ämne är mellangrödornas potential för ökad kolinlagring. I den här kursen vill vi inspirera dig till att satsa på mellangrödor och att odla mellangrödor optimalt! Målet är att du på ett bra sätt skall kunna odla utifrån förutsättningarna på din egen gård och utifrån den konkreta situationen för att förbättra bördigheten, ekonomin och stresstolerans vid kommande extrema vädersituationer med konkreta åtgärder och med hållbarheten i fokus.

Seminariet är kostnadsfritt för deltagarna.

Missa inte chansen att få aktuell information inför höstens odlingssäsong för mellangrödor!

Datum och tid: Tisdag 21 juni 2022 kl. 13:00-16:30

Kursen kommer att genomföras via videolänk (Teams) som efter anmälan skickas ut via mejl med en instruktion på hur det fungerar . OBS! Begränsat antal platser.

Sista anmälningsdag: 19 juni, anmäl dig nedan.

Kursens program

13.00-14.15
Inledning
Definition och odlingsvarianter
Nytta med mellangrödor
Risker med mellangrödor

14.15-14.30  Paus

14.30-16.30
Praktisk odling; artval, etablering, hantering
Praktiska exempel
Mellangrödor inom odlingskonceptet ”Conservation Agriculture”
Forskning och utveckling
Intressant inom Greppa näringen
Sammanfattning och avslutning

Kontakt

Har du frågor, kontakta Marcus Willert, 010-476 22 92 eller marcus.willert@hushallningssallskapet.se

Välkommen!

Anmälan

Anmäl dig senast den 19 juni genom att fylla i dina uppgifter nedan. Klicka på Skicka för att slutföra din anmälan.
  • ÅÅMMDD-XXXX
    Vi behöver spara och behandla personuppgifter om dig, så som namn, personnummer och kontaktuppgifter. Syftet med en sådan behandling är att kunna skicka uppdateringar och information om kursen, men lämnas även vidare till Länsstyrelsen och Jordbruksverket vid redovisning av aktiviteten. Du har rätt att kontakta oss om du vill ha information om de uppgifter vi har om dig, för att begära rättelse, överföring eller för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningar eller begära radering av dina uppgifter. Detta gör du enklast genom att kontakta hirskane@hushallningssallskapet.se

     

Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne.