LANTRASER – från hage till mage. Tema: Mejeri

Plats Orranäs gårdsmejeri, Jämjö i Blekinge
Datum och tid 23 april, 09.00-16.00
Arrangör HIR Skåne

Det finns många skäl till att bevara de svenska lantraserna. Jämfört med de förädlade raserna är produktionsförmågan oftast lägre, men det finns istället många andra mervärden. Lär dig mer om lantraserna!

Under senare tid har lantraserna uppmärksammats för den höga kvaliteten på både kött och mjölk. Utmärkelsen Exceptionell Råvara har till exempel tilldelats kött från både fjällkor och linderödsgrisar.

Det finns en stor potential i att marknadsföra den goda kvaliteten och ta betalt för den. Förutom livsmedel finns det speciellt bland fåren möjligheter att utveckla förädlingen av både skinn och ull från lantraserna.

Vår kursserie vänder sig både till dig som har lantrasdjur redan idag och till dig som är nyfiken på lantraserna som produktionsdjur och som affärsidé. Du lär dig mer om hela kedjan från bevarandearbete, avel och skötsel till förädling, marknadsföring och försäljning. Vi varvar föreläsningar och diskussioner med studiebesök och workshops.

Anmälan

Definitiv anmälan senast den 10 januari till Ingela Löfquist, Husdjursrådgivare, HIR Skåne AB. Tel. 010-476 22 31, 0708-94 53 51 eller epost ingela.lofquist@hushallningssallskapet.se

I anmälan anger du även vilken inriktning på tillfälle 2 och 4 som du vill vara med på.

Har du frågor om kursen kontakta Ingela.

Kostnad

3 000 kr exkl. moms för hela kursen (5 tillfällen) eller 600 kr exkl. moms per kurstillfälle vid deltagande i enstaka kurser (1 200 kr för tillfälle 4). Kostnad för mat tillkommer. Begränsat antal platser, deltagare som följer hela kursserien kommer att ha förtur.

Alla tillfällen är dagtid, ca kl. 9-16.

Genomfört
Tillfälle 1 – BEVARA OCH UTVECKLA

Vad är en lantras, vilka lantraser finns? Varför bevara och hur? Avelsmål, genbank, avel i små populationer. Ekonomi och lönsamhet. Försäljningskanaler, prissättning och marknadsföring. Ekonomi och lönsamhet, Försäljningskanaler, prissättning och marknadsföring.

Datum: Fredag den 26 januari
Plats: Harastorps Gästabud, Färlöv, (nära Kristianstad) harastorp.se

Tillfälle 2 – FRISKA OCH LÖNSAMMA DJUR

Avelsplan och avel på besättningsnivå. Skötsel, utfodring och bete, skillnader och likheter med förädlade raser? Djurskyddslagen, utrymmeskrav, djuromsorg. Lantrasernas produktionsförmåga, hur utnyttja? Ekonomi i produktionen. Produktion och bevarandearbete i praktiken, medverkan av erfaren djurhållare.

Datum (välj en av gångerna eller fler mot pristillägg 600 kr/gång)

  • Gris: Lördag den 10 februari
  • Får:  Torsdag den 8 mars
  • Nöt: Fredag den 9 mars

Plats: Helgegården, Skepparslöv (nära Kristianstad) Karta

Tillfälle 3 – HUR GÖR ANDRA?

Vi gör en gemensam studieresa till Lindegrens i Sinarpsdalen, utanför Båstad och vidare till Ängavallen i Vellinge. Detta är företag som båda har lantraser i sin affärsidé. Vi besöker, ser och lyssnar hur dessa företagare har tänkt och vilka erfarenheter de har gjort under åren.

Datum: Måndag den 19 mars

Plats: Till Lindegrens respektive till Ängavallen

Tillfälle 4 – LÄRA GENOM ATT GÖRA

Workshop där deltagarna själva får prova på förädling av lantrasprodukter. (Välj en av gångerna eller fler mot pristillägg 1 200 kr/gång).

  • Kött & Chark
    På Bjärhus får ni ta del av deras gedigna erfarenhet och kunskap av kött och chark och lära er hur man exempelvis kan gör egen korv och chark. På Bjärhus förädlar man nöt och lamm från den egna gården, säljer produkterna i sin gårdsbutik eller serverar dem till sina matgäster.

    Datum: Tisdag den 10 april
    Plats: Bjärhus, Klippan bjarhus.se
  • Mejeri
    På Orranäs mejeri tillverkar man ost på hantverksmässigt sätt på mjölk från sina egna getter eller grannens komjölk. Under denna dag får vi vara med i mejeriet och göra ost. Vi följer mjölken väg från get till färdig produkt.
    Datum: Måndag den 23 april
    Plats: Orranäs gårdsmejeri, Jämjö i Blekinge orranasgardsmejeri.se
  • Ull
    På Karlbergsgårdens spinneri lönspinner man ull och fiber till garn och andra ting efter önskemål. De utvecklar olika material och kvaliteter för att möta. Vi får besöka spinneriet och ta del av deras erfarenheter.
    Tisdag den 24 april.
    Plats: Karlsbergsgårdens spinneri, Billeberga karlsbergsgarden.com

Tillfälle 5 – FRÅN IDÉ TILL HANDLING

Hur bygger man bäst för småskalig livsmedelsproduktion? Vilka tillstånd krävs? Vilka regler gäller? Hygienkrav och märkning av produkter. Fördjupning/komplettering enligt deltagarnas önskemål.
Summering, hur går vi vidare?

Datum: prel. vecka 20

Plats: prel. Mandelmanns, S Rörum, Österlen till Mandelmanns