Program tillfälle 1: Studieresa
Torsdag den 23 april, start i Luleå
07.45 Avresa från Luleå med minibuss alt. egen bil.
08.00 Besök på Akka fisk och vilt i Luleå.
Gösta Norman, grundaren till Akka fisk & vilt har genom sin mångåriga vistelse i Arjeplogsfjällen lärt sig konsten att röka kött och fisk enligt den samiska traditionen. Idag förenas denna urgamla konst med traditionella såväl som nya produkter i en småskalig och livsmedelsgodkänd anläggning. Råvarorna som används i processen är av högsta kvalitet och levereras i samarbete med samer, jägare, fiskodlare och bönder i Norrbotten.
10.00 Kalix Ost, Bondersbyn Kalix, fm kaffe
Jaana Alamäki Enström och hennes man Knut driver företaget Kalix Ost sedan 2012. De har ca 20 mjölkande getter, godkänt mejeri samt gårdsbutik där den egentillverkade osten säljs.
12.00 Svartvikens gårdsbutik och slakteri i Kalix
Svartvikens Gårdsbutik säljer ekologiskt och kravmärkt kött från den egna gården, djuren
slaktas i det egna gårdsslakteriet, all förädling sker i lokaler på gården. Kunderna består av restauranger och privat personer.
14.00 Hulkoffgården i Korpikylä
Sen 1979 förvaltar Kurt med sin familj gården. Alla rätter på Hulkoff’s baseras på gårdens och traktens råvaror. Kurt Hulkoff skapar menyerna och tillagar rätterna. Restaurangen har hedrats med gastronomiska utmärkelser i White Guide varje år sedan 2008.
16.00 Per Pesulas gårdsbutik i Kukkola
Per tog över jordbruket 1992 efter sina föräldrar och är den tredje generationen på gården. Per startade produktion av rybsolja och gårdsbutik 2014. Han är också en av initiativtagarna till Made in Tornedalen som är ett nätverk av småskaliga livsmedelsproducenter som ska bildas för att stärka lokalt producerade produkter.
Tillfälle 2: Seminarie
Produktkvaliteter, datum meddelas senare.
Vilken råvara till vilken produkt? Viktigt att använda rätt sorts råvara för att kunna utveckla utseende, doft, smak och konsistens hos den färdiga produkten. Olika företagsformer, samarbete mellan producenter, vilken företagsform passar bäst?
Med Maria Hedenström, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
Avgift och anmälan
Avgift 2 000 kr exkl. moms för samtliga kurstillfällen eller 800 kr exkl. moms per tillfälle. Avgiften faktureras via Gröna Navet, fika ingår, glöm inte att meddela ev. specialkost.
Vid frågor kontakta: Helene Skogqvist tel. 0923-121 86 eller 070-343 42 54, e-post: helene.skogqvist@hushallningssallskapet.se