Inspirationsresa med tema baljväxtodling

Plats Västergötland
Datum och tid 25 juni, 7:30-19:00

Följ med oss på en inspirerande studieresa där vi besöker gårdar i Västergötland med baljväxtodling och där vi gör en fördjupning i möjligheterna till odling för humankonsumtion.

Program
Kl 7:30 Avresa från Hushållningssällskapet, Ventilgatan 5 D, Karlstad

Besök hos Olof Jansson, Kårtorps Säteri i Götene med lång erfarenhet av baljväxtodling. Gårdens högmjölkande kor utfodras med hemmaproducerat foder. På gården odlas åkerböna, ofta tillsammans med vårvete. Åkerbönan skördas både som helsäd och tröskas. I år planerar Olof även att så lupin/vårvete.

Ca kl 12.00 Lunch på Kinnekullegården, Hällekis.

Besök hos Roland Höckert, Godegården i Järpås. Roland har odlat åkerböna till humankonsumtion. I år kommer han att odla konservärter och linser.

Naturbruksgymnasiet Sötåsen, Töreboda. Naturbruksgymnasiet Sötåsen har varit med i ett projekt där man skördat gröna åkerbönor som sedan processats på samma sätt som gröna ärter. De är även delaktiga i ett projekt med värmebehandling av proteinfoder. Närodlad åkerböna har värmebehandlats i en rost som finns på gården.

Ca kl 17:30 Hemresa med beräknad hemkomst (till Hushållningssällskapet) kl. 19.00.

Medverkande: Olof Jansson Kårtorps Säteri, Roland Höckert Godegården, medverkande från Sötåsen Naturbruksgymnasium, Katarina Holstmark Jordbruksverket samt Pia Björsell och Lina Ulff Delprato Hushållningssällskapet

Avresa från: Hushållningssällskapets kontor på Ventilgatan 5D i Karlstad

Kostnad: ca 250 kr inkl. två fika och lunch, betalas på plats.

Frågor: Lina Ulff Delprato 0706-49 01 39

Frågor: Anna Hultgren: 070-553 68 11 eller mail: anna.hultgren@hushallningssallskapet.se

Anmälan SNARAST, allra senast 17/6!

Via anmälningsformuläret nedan eller till Pia, 072-402 35 14 eller Lina, 0706-49 01 39. Sms går bra. (ange ev. matallergi)

Aktiviteten anordnas av Hushållningssällskapet i samarbete med Ekologiska Lantbrukarna Värmland  och finansieras med stöd från Europiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.