Studiebesök på Götala nöt- och lammköttscentrum

Plats Skara
Datum och tid 12 april, 12-16
Arrangör Gröna Möten

Studiebesök med föredrag om tekniska innovationer och metoder för en jämnare köttkvalitet.

Det finns ett behov av nya tekniker och metoder som kan stödja uppfödare och slakteriföretag att producera och leverera nöt- och lammkött med en hög och jämn ätkvalitet, som producerats på ett etiskt sätt. Ta del av ny forskning som bedrivs genom och med hjälp av försök på Sveriges enda forskningsstation för nöt- och lammkötts-produktion. Vi vänder oss till köttproducenter, slakterinäring, rådgivnings- och branschorganisationer.

Inbjudan som pdf

Program

12.00 Lunch på Götala Herrgård
(Lunch måste förbokas i samband med anmälan och betalas på plats)

12.45 Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött
Ulrika Åkesson berättar om projektet som pågår under tiden 2016-2019.

12.50 Är mobil slakt gynnsam för köttkvaliteten?
Anders H Karlsson, SLU, presenterar tillsammans med Camilla Öhgren, RISE, resultat från den jämförelse som gjorts inom projektet mellan mobil slakt och stationär slakt.

13.30 Försök med mätning av marmorering på levande djur
Cecilia Lindahl, RISE, presenterar hittills gjorda försök att mäta marmoreringsgrad med hjälp av ultraljudsscanning på stutar vid Götala nöt- och lammköttscentrum.

14.00 Ny teknik ger förutsättningar att erbjuda ultrascanningtjänster
Växa Sverige berättar om ny satsning på ultraljudsscanning som en del av deras erbjudande till nötköttsproducenter.

14.30 Paus

14.45 Om försök på stutar och ungtjurar av mjölk- och köttraskorsningar
Anna Hessle, SLU, talar om forskning med mål att finna ett produktionssystem som bidrar till ökad nötköttsproduktion baserad på mjölkkor med fördelarna från köttrasproduktionens snabbare tillväxt, högre fodereffektivitet och högre slaktutbyte.

15.15 Rundvandring på Götala nöt- och lammköttscentrum
Anna Hessle och hennes medarbetare visar oss runt på forskningsstationen.

 

Detta seminarium är ett samarrangemang mellan Gröna Möten, SLU och RISE och görs inom det EU-finansierade projektet Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött.

Lunch ingår ej. Förbokas i samband med anmälan. Kostnad 155 kr/person.

Anmäl dig senast 6 april:

genom att registrera dig på www.gronamoten.se

Länk: gronamoten.se/kalender/studiebesok-pa-gotala-not-och-lammkottscentrum/

 

Gröna Möten sprider ny kunskap och belyser möjligheter inom de gröna näringarna. Välkommen till Campusområdet i Skara.
Bakom Gröna Möten som koordineras av Agroväst finns: Västra Götalandsregionen, Sparbanken Skaraborg, Hushållningssällskapet, Biologiska Yrkeshögskolan, Naturbruksförvaltningen, LRF, Skaraborgs Kommunalförbund, SLU, SP Jordbruk och Livsmedel.  Gröna Möten finansieras av: Skaraborgs kommunalförbund och Sparbanksstiftelsen Skraborg.

Kontaktperson för Gröna Möten är:
Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se