Framtidens grödor – webinarium

Plats Digitalt
Datum och tid 14 januari, Kl.13-16
Arrangör HIR Skåne

Välkommen på ett webinarium om Framtidens grödor – mellan åkern och butiken. Vad har den svenskodlade sötlupinen, åkerbönan eller kanske gotlandslinsen egentligen för chanser att få ett mervärde och utvecklas i mellanleden innan råvaran når konsumentens hand? Vilka flaskhalsar finns? Under seminariet kommer vi att fördjupa oss i processerna, erfarenheterna och framtidsutsikterna. Har du frågor till föreläsarna? Mejla dina frågor innan 13:e januari så ska vi se om vi kan besvara dessa!

Vi genomför mötet via videolänk i programmet Teams. Anmälan krävs för att få länk till mötet.

Program Torsdag 14 januari 2021 kl. 13-16

  • Framtidsinsikter och utmaningar – Macklean, Kajsa Bårman
  • Dags för innovation i den växtbaserade värdekedjan – Sweden Food Arena, Kerstin Eriksson
  • Åkerböna på nya sätt!? AgroVäst, Thomas Börjesson
  • Färs på baljväxter, så funkar det. – Axfoundation, Anna Henning Moberg
  • Teknik och erfarenheter från ”nya” grödor – HIR-Skåne/Fagraslätt, Per Modig
  • Växtbaserad livsmedelsförädling – Food for progress, Divya Jagasia
  • Historian om en fermenterad svensk ärta – Bärta, Pia Qvarnström

Alla intresserade är välkomna att delta, det är kostnadsfritt!

Anmälan senast 13 jan till hush.f@hushallningssallskapet.se
Vi behöver ditt namn, ev organisation/företag och e-post.
Seminariet kommer att spelas in.

 

Vid frågor kontakta Lovisa Filipsson, 070-306 45 36, Lovisa.filipsson@hushallningssallskapet.se

Seminariet ingår i projektet Framtidens Grödor som finansieras av landsbygdsprogrammet 2014–2020 med pengar från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Syftat med projektet är att lyfta traditionella men okonventionella grödor till framtidens konsumenter med målsättningen att sammanställa och på olika sätt föra ut fakta om nya och gamla baljväxter och spannmålssorter. Det handlar om hela kedjan från behov och odling till hur man kan förädla och tillaga. Fokus är att hitta möjligheter till odling och förädling av ”nya” grödor för humankonsumtion, med slutgiltigt syfte att öka konkurrenskraften och lönsamheten i det svenska jordbruket Projektet kommer pågå till och med våren 2021 och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapen Västra, Gotland och Jönköping. Projektägare är Hushållningssällskapens Förbund.

Medfinansiär är Stiftelsen C R Prytz Donation, Axel L Larssons fond, Sparbanksstiftelsen Alfa och Swedbank.