Fältvandring i Drosophila suzukiis spår

Plats Orelund
Datum och tid 10 maj, 13-16
Arrangör Tillväxt trädgård, HIR Skåne m fl

Foto: Paul Becher.

Skadegöraren Drosophila suzukii väntas öka i betydelse. I en serie fältvandringar diskuterar vi risker och användbara åtgärder på tre exempelgårdar där flugan finns.

Fältvandringsserien är en gyllene möjlighet att diskutera hur flugan kan hanteras i praktiken. Aktuella datum för fältvandringarna är 10 maj, 30 aug. och 6 okt.

Ladda ner programmet som pdf här

Orelund 10 maj kl. 13-16.

Vi bjuder på fika.

Orelund har odling av hallon, jordgubbar, körsbär, äpple, päron, plommon och växthusgrönsaker. Vi följer flugan redan från säsongens början vid detta tillfälle. Har vuxna flugor fångats i de utsatta fällorna? Vi diskuterar alternativ för bärprover, och går igenom riskanalys och möjliga åtgärder. Det finns möjlighet att studera riktiga larver och flugor samt infekterade bär. Biobasiq och Lindesro visar fällor. Weibulls Horto visar nättyper för att stänga ute flugan från bären.

Adress: Rörum 26, 272 95 Simrishamn. http://www.orelund.se/

Hallongården 30 augusti kl. 13-16

Hallongården odlar främst hallon i tunnel. På friland finns blåbär, björnbär, krusbär och vinbär i mindre skala. Vi diskuterar sommarens erfarenheter av flugan i form av fällfångster och bärskador. Expertis från utlandet kommer att bjudas in, och kan förhoppningsvis delta, för att dela sina erfarenheter.

Adress: Bodarpsvägen 144, 231 94 Trelleborg. http://www.hallongarden.com/

Bröderna Sibbesson 6 oktober kl. 13-16

Företaget Bröderna Sibbesson odlar hallon på friland och i tunnel, samt jordgubbar på friland. Vi diskuterar sommarens och höstens erfarenheter av flugan i form av fällfångster och bärskador. Hur går det att hålla undan flugan en hel säsong?

Adress: Lillesjövägen 51, 295 94 Näsum. http://www.sibbesson.se/

Anmälan senast en vecka innan respektive fältvandring

Kontakta Victoria Tönnberg på victoria.tonnberg@hushallningssallskapet.se eller tel. 010-4762252 senast en vecka innan respektive fältvandring.
Tala om vilka fältvandringar du vill vara med på i din anmälan. Väl mött!

Fältvandringsserien finansieras av Tillväxt Trädgård och är ett samarbete mellan HIR Skåne, SLU, Jordbruksverket och LRF Trädgård.