Genomförs senare! Den grönare svenska maten

Plats Läs ny information!
Datum och tid 7 april

Med anledning av utbrottet av corona undersöker vi för närvarande
alternativa möjligheter att genomföra detta seminarium,
Vi återkommer med besked om ny dag.

Framtidens grödor med baljväxter och spannmål i fokus

Tid: Återkommer om ny dag.

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg

Anmälan senast: ….

Kursavgift: 375 kr (ink moms)

Att servera mer växtbaserad mat är både spännande och utvecklande. De offentliga kökens och restaurangernas menyer kan inspirera och visa vägen till den goda grönare maten och på så sätt bidra till hållbar utveckling, hälsa och ökad självförsörjningsgrad.

Sverige har förutsättningar att producera vegetabiliska grödor med stor och intressant mångfald, smak- och näringsmässigt. Vi presenterar traditionella och nya grödor med fokus på baljväxter och fullkornsprodukter; hur de smakar, kan tillagas och vilka mervärden de har – för smak, hälsa och miljö.

Lär känna de nya och traditionella svenska gröna råvarorna, t ex sötlupin, olika linser, quinoa, gröna åkerbönor, speltvete, havreris och kvarngryn m fl.

Ur programmet (kan komma justeras något):

Matvalens roll för de Globala Hållbarhetsmålen, Mikaela Rosander, verksamhetsledare och miljöutbildare Ekocentrum

Matutveckling för framtiden – svenska grödor och produkter med potential, Cecilia Sassa Corin matkonsult, och Marie Hanson hortonom, Hushållningssällskapet Västra

Svenska kulturspannmål med mervärden – Anders Lunneryd, Wästgötarna

Klimatsmarta matgryner från lokala bönder – Lejla Muhovic/Staffan Pehrson produktutvecklare från Fazer Kvarn

Försörjningsförmåga och matens ursprung – vilken roll har de offentliga måltiderna och restaurangerna? Eva Sundberg, projektledare MATtanken,
sakkunnig mat och måltider på Jordbruksverket

Omvärldsbevakning – gröna goda exempel, Elin Backlund Måltid Sverige

  • Fika på dagens tema med bröd på kulturspannmål och pålägg av svenska baljväxter.
  • Liten provsmakning av och bl a sötlupin, åkerböna/bondböna och svenska linser.
  • Miniutställning av svenska spannmål och baljväxter.

För mer information kontakta
Cecilia Sassa Corin, Hushållningssällskapet Västra, 0521-72 55 61, cecilia.corin@hushallningssallskapet.se
Marie Hanson, Hushållningssällskapet Västra, 0521-72 55 25, marie.hanson@hushallningssallskapet.se

Seminariet ingår i projektet Framtidens Grödor som finansieras av landsbygdsprogrammet 2014–2020 med pengar från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektet kommer pågå till och med senhösten år 2020 och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapen Västra, Gotland och Jönköping. Projektägare är Hushållningssällskapens Förbund.
Delfinansiär är också Stiftelsen C R Prytz dontation i Göteborgs och Bohuslän.

 

Läs mer om projektet»

  • Anmälan deltagare

  • Adressuppgifter, Faktura