Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat

Plats Webbinarie på Teams
Datum och tid 12 november, 13.00 - 16.00

Den grönare svenska maten
Del 1 – målgrupp odlare

Välkommen på webbinarium!

Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat

Quinoa, Sötlupin, linser, Emmer och andra kulturspannmål. Åkerbönor, bovete och olika ärter. I Sverige finns förutsättningar att producera en stor och intressant mångfald av både nya och äldre sorter av baljväxter och spannmål.
Men hur fungerar det att odla dem och finns det avsättning?

Hushållningssällskapets duktiga växtodlingsrådgivare, odlare och företagare inom branschen delar med sig av kunskap och erfarenhet i detta webbinarium.

Målgrupp: Odlare, blivande odlare, förädlare, pedagoger inom området eller andra som vill veta mer om dessa intressant grödor – ur odlingssynpunkt och som framtidens mat.

Seminariet ingår som en del i projektet ”Framtidens grödor – traditionella men okonventionella grödor till framtidens konsumenter”. I projektet har även demoodlingar genomförts och fältvandringar anordnats. 

 

Tid: Tors 12 nov 2020 kl 13-16
Plats: Webbinarium som sänds via länk på Teams
Deltagaravgift: 200 kr inkl moms 

Anmälan och betalning senast 5 nov:
Se mer information längre ner vid anmälningsformuläret.
Vi återkommer till alla anmälda med mera information om hur webbinariet går till.

 

Program 

  • Inledning och presentation av Framtidens grödor. Marie Hansson, hortonom, Hushållningssällskapet Västra 
  • Framtiden grödor – framtidens mat – Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra 
  • Framtidens mattallrik. Gunnar Backman från Nordisk Råvara berättar om hur de tror våra måltider kommer förändras.
  • Sötlupin – en digital fältvandring med Stina Movits, Hushållningssällskapet Jönköping 
  • Gråärtor – digital information med odlare Emil Olsson på Slätte gård utanför Töreboda, Stina Månsson och Marie Hanson, Hushållningssällskapet Västra
  • Att odla, sälja och använda linser och kultursorter – Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Gotland, Curt Niklasson odlare. 
  • Att odla och sälja olika trädgårdbönor, ärter, kikärter, åkerbönor, quinoa – Per Modig, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Skåne och odlare på Fargraslätt berättar om odlingsförutsättningar, skörd och försäljning.
  • Bovete en intressant nischprodukt – Wermlands Bovete är först med att odla bovete kommersiellt i Norden. Anders Nilsson berättar varför och hur de startade, hur de idag utvecklat sitt företag och hur de säljer sina produkter. 
  • Avslutning

Programmet, med reservation för mindre förändringar 

 

För mer information kontakta
Marie Hanson, Hushållningssällskapet Västra, 0521-72 55 25, marie.hanson@hushallningssallskapet.se
Cecilia Sassa Corin, Hushållningssällskapet Västra, 0521-72 55 61, cecilia.corin@hushallningssallskapet.se

Anmäl dig här och välj betalningssätt:
Med fördel görs anmälan och betalning vid samma tillfälle.
Betalning i första hand via swish.
Swish: 1230289090 Skriv text: “Odla framtidens grödor 201112” inkl ditt namn (kvitto skickas via mail)
(kika i e-postens Skräppost om du inte fått bekräftelse på anmälan)

Mail med länk, för anslutning till webbinariet, skickas till anmäld mailadress ett par dagar före kursdagen.
Anmälan och betalning senast 5 nov
Efteranmälningar kan eventuellt accepteras om betalningen kan registreras direkt via swish.

Kika i e-postens Skräppost om du inte får bekräftelse på anmälan.

  • Anmälan; Odla framtidens grödor 2020-11-12

    Swish: 1230289090 Skriv text: "odla framtidens grödor 201112" inkl "Namn" i meddelanderutan (kvitto skickas via mail)
  • Adressuppgifter, Faktura

 

Seminariet ingår i projektet Framtidens Grödor som finansieras av landsbygdsprogrammet 2014–2020 med pengar från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektet kommer pågå till och med våren år 2021 och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapen Västra, Gotland och Jönköping. Projektägare är Hushållningssällskapens Förbund.

Medfinansiär är Stiftelsen C R Prytz Donation, Sparbanksstiftelsen Alfa och Swedbank.

– – – – – –            – – – – – –

Del 2 – Den grönare svenska maten – Målgrupp: Storhushåll och restaurang
Framtidens grödor med baljväxter och spannmål i fokus

Tid: tors 19 nov 2020 kl 13-16
Plats: webbinarium
Anmälan och information: se 19 nov 2020 i Kalendern »