Julmarknad på turné i Skåne

Att samla drygt 10 000 besökare på en av Skånes mest populära julmarknader är knappast lämpligt. Men vi ställer inte in, vi ställer om! Den klassiska julmarknaden Skånejul beger sig ut på en Corona-anpassad turné. På så vis kan småproducenter nå ut med sina kvalitetsprodukter under säkra omständigheter.

– Flera av våra utställare har haft en tuff vår/sommar när de ordinarie försäljningskanalerna stängts ner. Vi vill skapa ett alternativ till den arena som Skånejul normalt sett är för utställarna. Skånejuls syfte är just att lyfta fram småskaliga producenters alster och det måste vi fortsätta att sträva efter, säger Annika Jönsson, mässgeneral.

Upplägget

Marknaden kommer finnas på två olika platser runt om i Skåne. Två olika evenemang kommer att upprättas på Skånejuls facebooksida där utställarna kan visa sina produkter som finns till försäljning. All försäljning måste bokas online inför själva utlämningsdagen. Betalning sker på utlämningsplatsen eller görs upp i förväg.

Varför kan man inte köpa på plats?

Vid direktförsäljning krävs andra tillstånd. På detta sätt sker en förenklad försäljning utan krav på tillstånd för offentliga tillställningar. Syftet med att visa upp och lyfta det skånska småskaliga hantverket finns kvar – fast i annan form.

Stort fokus på säkerhet

Utlämning av produkter kommer ske utomhus och tack vare bokningssystemet samt den snabba kontakten mellan köpare och säljare undviker vi att en stor mängd människor samlas.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer samtidigt som vi har flera andra försäljningslagar att förhålla oss till. Men vi är ganska övertygade om att vi har hittat en lösning som fungerar ganska bra både för kunder och producenter. Förhoppningsvis ska vi kunna bjuda på lite julstämning också även om allt är lite annorlunda i år, säger Annika Jönsson.

 

Datum och platser:

21 november kl 11-12, Hässleholmsgården

29 november kl 14-15, Bjärsjölagård Slott med möjlighet att gå in på slottet och äta jultallrik/julbord.

 

Några av årets utställare

Baggbo Lamm, Bruddalens Hantverk, MJ Hantverk och design, Vincent & Ebba AB

Skaparglädje av Katarina, Symormor/farmor, Marzipanstugan, Maritas i Kiaby, Ramsåsa Halmslöjd, Wrams Aroma, Svamphuset, Conditori Duvander, L-G:s polkagriskokeri, Röstånga bröd HB, Skottorps Mejeri AB

 

Mer information: Annika Jönsson, mässgeneral 010-476 20 10

Besök gärna facebooksidan Skånejul för info om utställarna.