Möt Birgitta Andersson – Landsbygdsutvecklare

"Vår landsbygd har så mycket att erbjuda och det känns härligt att få vara med och lyfta den"

Vad jobbar du med? Och hur ser en vanlig dag ut? 

Jag har jobbat i många olika projekt genom åren, mest inom lokal mat. Grunden under alla år har dock varit att jag arrangerat Landsbygdens Sommarmöte och julmarknader. Landsbygdens Sommarmöte är en mässa, som vandrar runt på olika gårdar i länet och som drar mellan 4000–5000 besökare och ungefär 130 utställare. Dessutom ett antal programpunkter som ko utställning, maskinvisningar mm.
När det gäller julmarknad har vi en tillsammans med Segerstads naturbrukscentrum som också är välbesökt och har många utställare. Den lokala matavdelningen är väldigt uppskattad.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det som jag tycker är spännande och utmanande är att varje år hitta ”nerven” i dessa arrangemang, dvs. hitta teman, se vad som är på gång mm. Vår landsbygd har så mycket att erbjuda och det känns härligt att få vara med och lyfta den.

Du verkar ha jobbat mycket med projekt, har du något nytt på gång just nu?

Ett nytt projekt jag jobbar med nu är skoldagar för barn i årskurs fem, där vi lär dem var maten kommer ifrån och vad lantbruket betyder för vårt land. Så viktigt och roligt! I projektet genomför vi skoldagar och utbildar också personer som kan vara skoldagsutförare framöver. Under en skoldag får barnen komma ut på en gård, vara med om olika stationer där de lär och upplever en massa om lantbruk. Och den viktigaste stationen är kanske gårdens egen, där de får titta på djur och maskiner.

Landsbygdens sommarmöte i Gröna Affärer

I nr 3 2019 skriver Gröna Affärer om mässan Birgitta arbetar med. Klicka dig vidare här om du vill beställa ett nummer.

Beställ här