Välj efter dina förutsättningar

Du kan välja mellan att producera ekologiska grisar certifierade enligt EU:s regler eller enligt KRAV:s regler. Båda koncepten bygger på samma regelverk, en gemensam EU-förordning, men KRAV har vissa ytterligare regler.

Den största skillnaden är att den KRAV-certifierade grisen är ute på bete. KRAV-reglerna säger att grisarna ska vara ute minst 4 månader på bevuxen mark under sommarperioden. Den EU-ekologiska grisen kan stanna kvar på en hårdgjord yta ute intill stallet.

En annan stor skillnad är självförsörjningsgraden, det vill säga hur mycket du själv odlar av ditt foder.  I KRAV- certifierad grisproduktion ska den vara minst 50 %, medan EU-kravet för den ekologiska grisproduktionen är 20 %.

För att kunna märka och sälja dina produkter som ekologiska måste du följa regelverket och certifiera din verksamhet. Anmälan görs till ett ackrediterat kontrollorgan som kontrollerar din produktion. Först efter omställningen kan du börja sälja dina produkter som ekologiska.

Du får däremot stöd för ekologisk produktion även under omställningstiden om du ansökt om det.

Vem ska köpa dina produkter?

Innan du ställer om till ekologisk produktion bör du kontakta slakteriet eller aktuell uppköpare så du har ett kontrakt när det är dags för försäljning av grisarna. Tänker du sälja själv direkt till konsument, så gör en enklare marknadsundersökning för att se hur intresset är. Kanske finns det kollegor, REKO-ringar eller gårdsbutiker som kan hjälpa dig in på marknaden. Ju bättre planering och framförhållning desto större möjlighet med att lyckas med din satsning.

Vill du bli specialiserad producent och antingen sälja eller köpa in smågrisar, måste du hitta en eller max tre samarbetspartners för att ha ett långsiktigt samarbete. Tanken är att ha så få kontakter som möjligt för att hålla nere smittrycket och undvika hälsoproblem.

Väljer du en integrerad produktion har du själv större valmöjlighet för både produktion och leveranser, men också större krav på både kompetens och arbetsinsats. En integrerad produktion kräver också fler stallbyggnader men ger dig själv större möjlighet att påverka förändringar i din verksamhet.