Lämpliga stallbyggnader för ekologiska grisar

Innan du ställer om din produktion till ekologiskt bör du tänka över stallbyggnationen. Hur ser de befintliga stallbyggnaderna ut, om det finns några på gården? Finns det plats att ha uteytor i anslutning till byggnaden? Möjlighet till utgödsling? Betesdrift?

Tänker du KRAV-produktion är arronderingen väsentlig för din planering om du vill att grisarna ska ha tillgång till stallet året runt d.v.s. även under betesperioden. Tillgång till ett stall där grisarna får vatten och foder och kan hanteras under hela året ger en mycket mer rationell drift, men utmaningen är att klara att parasittrycket. Oftast återkommer grisarna vart tredje år på samma skiften och jord är svårt att sanera. Framför allt spolmask är mycket motståndskraftig och smitta finns vanligtvis kvar även efter dessa tre år, men naturligtvis påverkar beläggningsgraden. Ju mer areal du kan avsätta till grisarna desto större möjlighet att hålla parasiter och växtnäringsbelastningen på en rimlig nivå.

Om det inte finns några lämpliga byggnader blir det aktuellt att investera i nybyggnation. Bästa sättet är då att besöka andra producenter och se hur de har gjort. Gärna flera olika för att få många olika idéer och för att kunna välja det som passar bäst just för din gård och dina förutsättningar. Tänk även på att om det blir stora hårdgjorda ytor ute så blir det stora vätskemängder som ska tas hand i en gödselvårdsanläggning. Det finns möjlighet att ha tak på ¾ av takytan på uteytorna vilket ger en torrare och renare miljö och det kan rekommenderas både för grisarnas och miljöns skull.

Förbered dig

Leta information, läs och besök så många du kan som är ekologiska producenter innan du tar beslut. Ta gärna kontakt med rådgivare som kan hjälpa dig med planering och räkna vad det betyder ekonomiskt. Hur du ska sälja dina produkter och till vilka priser du kan kalkylera med är viktiga frågor. Ju mer du gör innan – desto bättre beslutsunderlag.

När du har bestämt dig för att bli ekologisk producent, tag kontakt med ett kontrollorgan. Det finns idag tre olika kontrollorgan som certifierar företag inom primärproduktionen, SMAK, HS Certifiering eller Kiwa. Innan omställningen kan börja ska du ha anmält dig och lämnat in vissa produktionsuppgifter samt fått ett startbesök av kontrollant från företaget som ska sköta certifieringen.  Vill du söka EU-stöd för din ekologiska produktion måste omställningen påbörjats innan sista dagen för inlämning av SAM-ansökan på våren. Så börja i tid.