Foderarealen påverkar storleken på besättningen

För att kunna bedriva en ekologisk grisproduktion krävs det att du har mark som odlas ekologiskt. EU-förordningen tillåter inte bara ekologisk djurhållning utan den måste vara kopplad till ekologisk mark.

Du behöver däremot inte ställa om hela din gård till ekologisk, utan kan välja att dela gårdens skiften mellan konventionell och ekologisk odling. Du får däremot inte ha samma gröda på båda. Du får inte heller ha samma djurslag med olika koncept.

Det är hur mycket ekologiskt foder du kan odla som påverkar hur stor grisproduktion du kan ha. Väljer du att producera KRAV-grisar ska hälften av grisarnas foder, beräknat på torrsubstans-intaget på årsbasis, komma från gården. Medan det räcker med 20 % för den EU-ekologiska grisproduktionen. Oftast är det bra lönsamhet att själv producera en stor del av sitt foder. Spannmålsodling brukar vara lättast att starta med och den utgör ca: ¾ av foderbehovet. En möjlighet är att ha ett samarbete med någon ekologisk växtodlingsgård inom närområdet som är i behov av gödsel/växtnäring. Växtnäring på ett håll och foderråvara tillbaka är ett bra koncept. Det finns en begränsning vid stallgödselspridning, och det är att ekologisk gödsel ska spridas på ekologisk mark.

Arealbehov för en ekologisk grisbesättning

När du planerar för en ekologisk grisproduktion så börja räkna hur mycket foder du kan producera och välj om det ska vara en KRAV-godkänd eller en EU-ekologisk produktion. Förutom högre krav på egenproducerat foder så behöver du även betesareal till KRAV-grisar.

Om årsproduktionen per sugga är 20-21 stycken sålda slaktsvin, så är foderåtgången för att producera ett ekologiskt slaktsvin drygt 400 kg om du inkluderar suggfodret. Om du exempelvis har 100 ha ekologisk åkermark behöver du ha 40 % kvävefixerande grödor för att klara en odlingssäker växtföljd.

Med spannmål på 60 % av åkermarken (av 100 ha) d.v.s. 60 ha, och med 20 ha vall och 20 ha ärter, så producerar du 240 ton spannmål om det avkastar 4 ton/ha och 70 ton ärter (3,5 ton/ha) till foder. Önskar du en 50 % självförsörjningsgrad d.v.s. vad som krävs för KRAV-produktion, kan du ha 80 integrerade suggor på denna areal. Vill du odla allt din spannmål själv räcker det till ca 45 integrerade suggor.

Väljer du istället att bara ha smågrisproduktion med egen rekrytering och klara halva foderbehovet, kan du öka till ca: 200 suggor. Då finns det även avsatt areal till bete för suggor och smågrisar under sommarperioden. Är valet i stället, med samma förutsättningar, att producera endast slaktsvin så kan du producera 2600 grisar per år.

I konventionell grisproduktion är det ofta spridningsarealen som är begränsande.  I ekologisk är det istället oftast mängden egenodlat foder, d.v.s. självförsörjningsgraden.