Sandby gård och Hillshög
Hushållningssällskapets försöksgård på Österlen ligger utanför Borrby. Här bedrivs demonstrationsodlingar och försöksverksamhet som syftar till att inspirera och utveckla växtodlingen på Österlen med de särskilda förhållanden som präglar vår bygd. Gården omfattar ca 200 ha och består av två enheter, Sandby gård som bedrivs med konventionella växtodlingsmetoder, och Hillshög som drivs med ekologisk och KRAV-certifierad produktion.
Forskningsgård
På Sandby gård arbetar vi med forskning och utveckling för en hållbar växtodling, i nära samarbete med lokala växtodlare och Österlens försöksring. Genom att både arbeta i konventionella och ekologiska system vill vi verka för alla lantbrukares ökade lönsamhet. Vi har nära samarbete med SLU och Lunds universitet i flera projekt.
Läs mer om några av våra forskningsprojekt:
Halmbalar för humlor»
Ecobeans – ekologisk intensifiering i åkerbönor»
Demonstrationsgård
Sandby gård är en samlingsplats för växtodlare i sydöstra Skåne. Under säsong bjuder vi in till fältvandringar för att diskutera aktuella växtodlingsfrågor, och under höst och vinter har vi återkommande lantbrukarträffar. Vi är centrum för Österlens försöksring.
I vår försöksverksamhet övervakar vi lokala odlingsbetingelser såsom svampangrepp och förekomst av insekter. Vi utför årligen nära 90 försök inom allt från sortprovning och odlingsutveckling till testodlingar av nya grödor. På gården finns en LantMet-väderstation (lägg till länk). Vi har också ett frörenseri där vi kan erbjuda tröskning och rensning av försöksskördar, framförallt gräs- och klöverfrö.
Vi jobbar mycket med åtgärder för biologisk mångfald integrerat i odlingslandskapet. Vi har flera häckar som anlades för att gynna vilt på 1990-talet. Vi har demonstrationsytor för hur man kan gynna pollinerande insekter, naturliga fiender och fåglar.
Läs mer om våra utvecklingsprojekt:
Odla för nyttodjur»
Samzon»
Rådgivning
Sandby gårds kontor är utgångsplatsen för flera HIR-rådgivare. Här kan du exempelvis få hjälp att göra SAM-ansökan eller diskutera växtodlingsfrågor.