Om oss

Vi har vår verksamhet på Rådde gård i Länghem i Västra Götaland. Gården omfattar 78 ha åker och 50 ha betesmark. Här bedrivs ett ekologiskt jordbruk med integrerad köttdjursproduktion bestående av ett 80-tal dikor, rekrytering samt tjurar till slakt. 2018 byggdes det ett nytt dikostall på Rådde och gården blev utsedd till årets nötköttsföretagare i Sjuhärad. Växtodlingen är inriktad på vall och foderspannmål. På gården finns en omfattande fältförsöksverksamhet med huvudsaklig inriktning på vallförsök. Den åkerareal som används till försöksfält drivs konventionellt då Hushållningssällskapet arrenderar ca 30 ha av Rådde till försöksverksamhet. Resterande åker och beten är KRAV-anslutet samt klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill.

Skogsmarken uppgår till 330 ha och Hushållningssällskapet bedriver här ett aktivt skogsbruk. Försöksodlingar inom skog startade tidigt på länsjägmästare Mellqvist tid med plantering av udda trädslag som contorta, lärk och silvergran. Sedan 1990 har ett flertal nyare demonstrationsodlingar och försök lagts ut i Råddeskogarna. Länsjägmästare K.F. Mellqvist donerade 1949 Rådde gård till Hushållningssällskapet Sjuhärad och det har med tiden blivit en välrenomerad försöks- och demonstrationsgård.

Länsjägmästare KF Mellqvist
Länsjägmästare KF Mellqvist

Kulturgeografiskt tillhör bygden sydsvenska höglandets skogsbygder och naturgeografiskt smålandsterrängens västsida. Den präglas av moränåsbildningar med en hel del berg i dagen. Naturlandskapet är omväxlande med öppna jordbruksbygder och sammanhängande skogsområden.

Hushållningssällskapet Sjuhärads historia

I Älvsborgs län bildades Hushållningssällskapet, eller Elfsborgs läns kungliga hushållningssällskap som det hette då, 1812. Elfsborgs läns Hushållningssällskap delades 1844 och blev Elfsborgs läns norra och Elfsborgs läns södra Hushållningssällskap. Under senare år har Elfsborgs läns södra Hushållningssällskap bytt namn till Hushållningssällskapet Sjuhärad.

I de första stadgarna från den 2 april 1812 står det att syftet är att ”i alla hushållningens grenar, åkerbruk, näringar och slöjder sprida upplysning, giva uppmuntran och efterdömen samt befordra allt som till allmän och enskild nytta bidraga kan”. Det låg i samhällets intresse att, ekonomiskt och socialt, förbättra förhållandena på landsbygden. På den tiden bodde större delen av landets befolkning där och var sysselsatta i jordbruket och dess binäringar. Upplysning, rådgivning och uppmuntran genom belöningar hörde redan från början till Hushållningssällskapens viktigaste uppgifter.

Till en början valdes ledamöter in i Hushållningssällskapet, men efter några årtionden blev medlemskapet öppet för alla jordbrukare. Genom åren har Hushållningssällskapet utvecklats till en modern konsult- och kunskapsorganisation med kunder även utanför medlemskapet. Hushållningssällskapet är i grunden en medlemsstyrd (ej medlemsägt) organisation där underavdelningarna (gillen) utser representanter till fullmäktige som i sin tur utser styrelse som i sin tur utser vd.

Rådgivningsverksamheten i Sjuhärad

När Södra Älvsborgs Husdjur ombildades till Rådgivarna i Sjuhärads ekonomiska förening den 1 januari 2010 gick Hushållningssällskapet Sjuhärad in som hälftenägare. Alla rådgivare blev anställda i Rådgivarna i Sjuhärad medan Hushållningssällskapet inriktade sig på fältförsök, forskning och projekt. En lyckad kombination som ger stort utbyte mellan lantbrukare, rådgivare och forskning.