Hushållningssällskapet med på Lands 50-topplista

Land lantbruk har publicerat sin topp 50 lista över de som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna under året. Så klart har vi på Hushållningssällskapet några av våra kollegor med på denna lista.

Med på listan finns allt från politiker och näringslivstoppar till bönder, debattörer och professorer.

På plats 3 hittar vi Sture Johansson, ordförande Västmanlands läns Hushållningssällskap.

3. Sture Johansson, 65 år, ordförande i LRF Mälardalen, Sala
Ledde och samordnade LRF Mälardalens arbete med evakuering av djur, brandsläckning och krishantering under skogsbranden utanför Sala. Hans sömntimmar var lätträknade under den långvariga brandkatastrofen.

På plats 25 finns Kristina Yngwe som är tjänstledig från sin tjänst som växtodlingsrådgivare på HIR Skåne för att kasta sig in i politiken. Gör nu en stor insats med att påverka förutsättningarna för våra näringar i riksdagen.

25. (22), Kristina Yngwe, 32 år, riksdagsledamot (C), Ystad
Myntade begreppet Svegan – för den som väljer svenskt kött, annars vegetariskt. Efter en framgångsrik krysskampanj tog hon sig in i riksdagen. Där debatterade och motionerade hon flitigt i frågor som rör de gröna näringarna.

På plats 43 och nykomling på listan  hittar vi Erik Stjerndahl. Mark/växt agronom och VD för HIR Skåne och är en av grundarna till Borgeby fältdagar.

43. Erik Stjerndahl, 62 år, VD för nybildade HIR Skåne, Höör
Rodde 15:e upplagan av Borgeby Fältdagar i hamn med nytt rekord – 19 900 besökare från norra Europa. Mässan befäste sin ställning som Skandinaviens största fältmässa med fokus på professionellt lantbruk, växtodling och teknik.