Pristagare Hushållningssällskapet Hallands Fonder 2018

I samband med Hushållningssällskapet Hallands årsstämma den 3 maj delas det ut priser för insatser inom lantbruket och landsbygden i Halland. Priserna vill lyfta fram företagsamma entreprenörer i olika åldrar och delar av länet som med sin verksamhet medverkar till att utveckla Halland. Här kan du läsa mer om pristagarna.
För framstående insatser på landsbygden, silverljusstakar
Helen Björk-Averpil och Benny Averpil, Lindholmens gård, Vallda Sandö
Helen och Benny äger och driver Lindholmens gård, en mil väster om Kungsbacka. Gården utgörs av 8 ha åker och 17 ha strandäng och har härutöver tillgång till omfattande naturbetesmark på Sandöhalvön.
– Vi har ett genuint naturintresse. Helen är veterinär och jag är civilekonom men vi ville göra något annorlunda. Vi har ett intresse för färg och form och har lyckats kombinera ihop våra kunskaper i ett gemensamt koncept, berättar Benny
På gården finns en väl etablerad avelsbesättning av Gotlandsfår där Helen och Benny under snart två decennier med medvetet avelsarbete koncentrerat sig för att få djur med de bästa pälsegenskaperna. Produktionen är ekologisk och KRAV– certifierad av SMAK för såväl växtodling som djurhållning. 2018 vann de för andra året i rad Skinn-SM för sina skinn i världsklass.
På gården finns en gårdsbutiken där gården produkter säljs. Här finns utöver skinn även kött- och charkprodukter från gårdens djur, men även garn, plädar och andra produkter från lammen.
Helen och Benny får pris för sina framstående insatser på landsbygden genom sitt långsiktiga engagemang och helhetstänk för hela gården, djurens välfärd, biologisk mångfald i närområdet och för sina produkter i världsklass.
– Vi känner oss hedrade! Vi har satsat på att få fram en fin avelsbesättning. Kul att bli uppmärksammade, säger Benny.
– Framåt är planerna att så länge vi är friska kommer vi hålla på med detta. Får är beroendeframkallande! Det är väldigt roligt. Fortsätta bygga kvalité. Vi går inte på volym utan kvalité, avslutar Benny.
Telefon Helen – 0708-635406
För framstående insatser på landsbygden, silverljusstakar
Birgit och Kenneth Andersson, Vareborgs Bärodling, Varberg
Vareborgs bärodling startades av Kenneths far 1967 och firade således 50-årsjubileum 2017. 1991 tog Kenneth och Birgit över gården och odlingarna. På gården finns en gårdsbutik där det utöver jordgubbar säljs egenodlad potatis, vinbär men vintertid även julgranar. Det finns även möjlighet att plocka jordgubbarna själva om en så önskar. Under årens lopp har jordgubbssäsongen utökas från 2-3 veckor till 2-3 månader och genom att experimentera och pröva nya sorter får vi tillgång till nyskördade jordgubbar över en längre period.
– Vi började med plantskola men så kom det lågkonjunktur och det gick inte sälja en planta, då sa vi att vi kör på jordgubbarna! Vi tycker att det är väldigt skoj med jordgubbar! Det är en positiv gröda som alla längtar efter, berättar Kenneth.
Vareborgs bärodling får pris för sina framstående insatser på landsbygden genom sitt långvariga engagemang för jordgubbarna i Halland. Med hängiven passion förser Vareborg många hallänningar med jordgubbar varje midsommar.
– Det är helt fantastiskt att bli uppmärksammad för något vi brinner för! Väldigt hedrande!
www.vareborg.se
Telefon Kenneth – 070-5558890
Belöning ur Georg Stenströms donationsfond, Silverljusstakar samt 25 000 kr
Daniel Eråker, Slöinge Kafferosteri
Slöinge Kafferosteri drivs av en hängiven passion för kaffe och hantverket kring att skapa en god kopp kaffe. På endast några år har Daniel Eråker byggt upp ett mikrorosteri som endast rostar specialkaffe, ett kaffe som odlats och skördats under ideala förhållanden och skapar möjlighet att med kunskap och engagemang skapa en kaffedryck som är kvalitetsmässigt överlägsen marknadens norm.
-Kaffe är ju framförallt en frukt, och smakar det inte frukt har något gått snett, menar Daniel.
I sortimentet finns i dagsläget 12 olika sorters kaffe och utöver butiken i Slöinge finns kaffet att köpa hos dryga 20-talet återförsäljare, främst lokalt i Halland. Det är också ett 20-tal restauranger och caféer som serverar kaffe från Slöinge.
-Målsättningen med företaget är ju helt enkelt att importera och rosta världens bästa kaffe. Men även att korta alla led mellan bonden och rosteri. Kortare värdekedja är väldigt viktigt!
Slöinge Kafferosteri får pris för sin passion för hantverket och den höga kvalité som produkterna innehar. Att fler och fler vill serveras kaffe från Slöinge Kafferosteri är ett gott kvitto på Daniel kunskap och hantverksmässighet.
-Känns ju kul! Ett erkännande av att vi håller på med något vettigt!
http://sloingekafferosteri.se/
Telefon Daniel – 0732-18 77 22
Belöning ur Folke Willstrands donationsfond, 20 000 kr
Strandteatern, Mellbystrand
Strandteatern vill ta tillvara det lokala kulturarvet när det gäller såväl natur som litteratur och musik. Genom olika projekt och produktioner har Strandteatern i Mellbystrand möjlighet att erbjuda många olika typer av teaterproduktioner och aktiviteter, för barn, unga och vuxna men även för hela familjen. Ett stort fokus finns på hållbarhet där det finns vilja att ta tillvara på strandens natur, njuta av den på bästa sätt men även måna om stranden på bästa sätt.
-Vi vill verka lokalt och hitta konstnärliga uttryck i det lokala. Platsen kring Mellbystrand och Laholm är fantastisk. Vi började skapa barnteatrar med anknytning till vad som är ”Laholm” och har lyckats få med laxar och bingestickning i våra produktioner, berättar Kristina Sahlberg.
Strandteatern i Mellbystrand drivs av Kristina Sahlberg och Ariel Striim och samarbetar med lokala skådespelare och musiker i sina produktioner och har varit verksamma i Mellbystrand och Laholm sedan 2016.
-Det känns fint att teatern blir en tillgång för stranden och kommunen, fortsätter Kristina.
Strandteatern får belöning ur Folke Willstrands donationsfond för sitt arbete med att stärka det lokala kulturlivet och med sitt arbete för en lokal och naturnära teaterscen som tillför lokalsamhället många värden.
-Otroligt roligt! Vi har jobbat ganska hårt och väldigt lokalt! Ibland undrar man ju om det syns men så helt plötsligt så får man pris och uppskattning för det arbete man lagt ned. Det väldigt tacksamt, säger Kristina Sahlberg.
www.strandteatern.se
Telefon Kristina – 073-896 75 78
Belöning ur Folke Willstrands donationsfond, 20 000 kr
Kerstin och Sven Hallenheim, Vallens säteri, Våxtorp
I gränslandet mellan Halland och Skåne ligger Vallens Säteri. Säteriet har anor sedan 1300-talet och drivs sedan drygt 20 år av Kerstin och Sven Hallenheim.
– Vi tog över för 25 år sedan och då hade vi djur bland annat 700 grisar. Men nu har det blivit något annat, säger Kerstin.
Det har varit Kerstin och Svens förtjänst att det gamla sädesmagasinet och stallet blivit ombyggd till konferens och festlokaler med härlig lantlig känsla. Här finns även möjlighet till övernattning i gårdshotellet.
Kerstin och Sven får belöning ur Folke Willstrands donationsfond för sitt förvaltande av kulturarvet på Vallens Säteri och sitt långvariga utvecklingsarbete. Med hänsyn till tradition och historia har de med god byggnadsvård tagit tillvara på ekonomibyggnader och utvecklat verksamhet som är efterfrågade.
-Det känns ju jätteroligt. Vi blev väldigt glada! Känns att vi får uppskattning för allt det arbete som vi lagt ned. Magasinet är Svens konstverk! Väldigt bra att få uppskattning, säger Kerstin. Vi har alltid haft ett intresse att bevara och skapa något för eftervärlden. Känns bra att bevara och vårda de gamla kulturvärdena.
www.vallens-sateri.se
Telefon Kerstin – 070-2873957
Landsbygdspriset – Länsförsäkringars belöning till småföretagare, 10 000 kr
Kristian och Jeanette Carlsson, Öströö fårfarm
Sedan 1987 arrenderar Kristian och Jeanette Carlsson Öströö av familjen Klingspor och driver idag framgångsrikt Öströö fårfarm. 1992 öppnade gårdsbutiken och 2001 byggdes ett gårdsslakteri. Under åren har det byggts upp en restaurang- och caféverksamhet och under vår och sommar erbjuds populära lammsafaris.
-Vi har varit på Öströö i över 30 år. Gårdsbutik i 25 år. Det som driver. Det är entreprenören i en som vill utveckla. Det är inte vår grej att stå still utan vi utvecklas! Andra byter jobb men det gör inte vi, utan vi utvecklar företaget istället, berättar Jeanette.
Under de senaste åren har Öströö utvecklat sin legoslaktning och har varit en mycket viktig kugge för att mindre köttproducenter har kunnat växa och sälja mer t ex på Reko-ringarna i Halland. Gården genom Jeanette är också mycket aktiv för att utveckla Åkulla Bokskogar.
-Kul att vara en del i att utveckla området kring Öströö och Åkulla bokskogar. Det har blivit ett attraktivt område att bo i, säger Jeanette.
Öströö fårfarm får Landsbygdspriset för sina insatser inom småskalig livsmedelsproduktion. Under åren har de byggt upp en stabil och populär verksamhet som ständigt utvecklas. Företaget och företagarna är föredömen och inspirationskällor för andra företag i branschen.
-Vi blev jätteglada för detta! Fantastiskt! Kul att få en bekräftelse för allt slit och arbete som vi lägger ned. Att få uppskattning för det man gör är väldigt roligt!
Telefon Jeanette – 070-38 225 35
Lars och Karin Anderssons fond, Utmärktpriset
Alice Liljesten och Emilia Magnusson, Ästad 4H
Alice och Emilia har inför förra sommaren haft sina första 4H-företag där de bakat underbara godsaker med målet att samla poäng inför Hallands 4H:s poängresa. Tjejerna hade sina 4H-företag på webben och har beskrivit vad de gjort på ett tydligt, varierat och ”bloggigt” sätt med härliga bilder som får en att bli riktigt sugen på kakor! De representerade 4H på Stättaredsdagen den första maj och ställde där ut sina 4H-företag tillsammans och sålde sötsaker till besökare, vilket var ett uppskattat inslag under dagen. Utan mycket stöttning har Alice och Emilia överträffat alla förväntningar och skapat fina 4H-företag som verkar ha varit roliga att driva! Utöver att lyckas med sitt mål att komma med på resan så fick de ett överskott i kassan, riktigt grymt jobbat!
Telefon till målsman: 0733-587791
Filip Bengtsson, Sibbarps 4H
Filip har kommit på en ny spännande och kreativ idé inom bakning och har gjort sina egna kakmixer som han har gjort egna fina förpackningar till. Filip har även bakat egna kakor som han paketerat fint. Försäljningen har gått bra och han har gjort en bra vinst på sitt 4H-företag. Filip har skrivit mycket om sitt 4H-företag i bokföringsboken och han har jobbat hela 29 timmar med sitt 4H-företag under våren och sommaren även om det bara krävs 11 timmar eftersom han är 11 år. Ett mycket välskött och kreativt 4H-företag!
Den 16 september deltog Filip på 4H-företagsutställningen på Strömma Farmers Market och där vann han pris för bästa 4H-företag i sin klass.
Telefon till målsman: 070-6719722