Hushållningssällskapet bakom ny spelapp för ökad rörelse

Nu lanseras GoGlad nationellt! I det digitala mobilspelet odlas virtuella grödor på fysiska platser dit spelaren tar sig för att så, sköta och skörda sina plantor för att sedan omvandla dem till spännande maträtter.

Vänner, olika event och belöningar ger extra krydda till spelet. Spelet är utvecklat tillsammans med målgruppen, är kostnadsfritt, utan annonser och fullständigt fokuserad på glädjefylld användarnytta.

Idén till spelappen GoGlad är genialisk i all sin enkelhet och den kan beskrivas som en korsning mellan spelen Pokemon Go, Farmville och Geocaching, speciellt anpassad för personer med kognitiva funktionsvariationer. GoGlad-spelaren samlar virtuella frön genom att röra på sig. Ett så kallat AR-lager (augmented reality) läggs ovanpå verkligheten, vilket gör att fröna kan sås på valfri fysisk plats, via mobilkameran och med hjälp av GPS-koordinater. Sedan gäller det att ta sig tillbaka till odlingsplatsen, för att sköta om sin planta och så småningom skörda den. Målet är att samla ingredienser till virtuella recept. När ett antal recept lagats, öppnas nästa nivå i spelet med nya frösorter, fler recept och nya kläder till avataren.

Promenad som ger extra morot
Att röra på sig tillräckligt är en utmaning för de flesta men med GoGlad blir en vanlig enkel promenad extra stimulerande, har ett roligt mål och där rörelsen kommer på köpet.

  • Både stillasittande och ensamhet förekommer bland många människor och ofta hos dem som har olika kognitiva funktionsvariationer. GoGlad har därför en viktig funktion att fylla, säger projektledare Cecilia Sassa Corin, Hushållningssällskapet Västra.

Ökade sociala kontakter

Dessutom skapas nya mötesplatser både virtuellt och i verkligheten eftersom spelarna kan hjälpa varandra att ta hand om grödorna.

  • GoGlad är verkligen ett spel som är utvecklat av och för personer i målgruppen! Spelet både uppmanar och utmanar spelaren. Att testspelare har fått vara delaktiga hela projektets gång har gjort att det inte bara är spelet som utvecklats under de här åren utan det har även våra testspelare gjort. Vilken dubbelvinst säger Elin Nilsson, fritidssamordnare inom LSS-verksamheten i Skövde kommun.

Olika svårighetsnivåer

GoGlad kan spelas på olika svårighetsnivåer, med fler eller färre funktioner allt efter egen lust och förmåga, och det finns stöd av text eller tal.

  • GoGlad är banbrytande på många sätt, användarna har hela tiden varit med och testat appen under hela utvecklingstiden. Vi har velat vara säkra på att det blir ett motivationsverktyg som på riktigt gör skillnad. Den fysiska aktiviteten är förstås viktig, men jag tycker också att möjligheten att öka den sociala och psykiska livskvaliteten är så fantastisk, säger utvecklingsledare Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet Västra.

FAKTA om GoGlad:

SYFTE:
Att förbättra den fysiska, psykiska och sociala hälsan hos ungdomar och vuxna med kognitiva funktionsvariationer på ett lustfyllt sätt.

BAKGRUND:
Hushållningssällskapet Västra har under många år arbetat med att förbättra matvanorna och måltidssituationen för målgruppen. Resultatet har blivit ett innovativt hjälpmedel i form av en lättanvänd kokboksapp, MatGlad, som har rönt stor framgång. Under arbetet med MatGlad har även ett verktyg efterfrågats där man istället för maten har rörelsen i centrum. GoGlad är därmed ett naturligt nästa steg för att öka livskvaliteten för ungdomar och vuxna med kognitiva funktionsvariationer.

FINANSIERING:

GoGlad har finansierats av Allmänna Arvsfonden och finns kostnadsfritt för nedladdning på App Store och Playbutiken.

SAMARBETSPARTNERS:
Hushållningssällskapet Västra är huvudansvarig för appen GoGlad, men produceras och utvecklas i samverkan med di-mh AB och ett flertal organisationer samt kommuner. Dit hör FUB, Inre Ringen, Grunden Media, Borås Stad (Funktionshinderverksamheten), Alingsås kommun (LSS-verksamheten, Daglig verksamhet, gymnasiesärskola) och Skövde kommun (LSS-verksamheten).

Läs gärna mer om spelappen GoGlad på www.goglad.nu och på projektets Facebook-sida. Där finns också en film som beskriver appen och en guide för mer information.