Historisk smakresa när världsarv jubilerade

Vad åt man och hur smakade maten för 200 år sedan? Det var några av frågorna som Hushållningssällskapets matkonsult Kristina Wikström besvarade när Gammelstads kyrkstad firade 20 år på världsarvslistan med föreläsning på Kulturens hus i Luleå.

1996 upptogs Gammelstads kyrkstad på UNESCOs lista över världsarv omistliga för mänskligheten. Kyrkstaden är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. I år är det 20 år sedan man hamnade på världsarvslistan vilket man firade med föreläsning på Kulturens hus i Luleå.

Hushållningssällskapets matkonsult Kristina Wikström var inbjuden för att berätta mer om vad man åt och hur maten smakade för 200 år sedan.

– När man reste till kyrkstaden var man tvungen att ta med all den mat man skulle äta. All mat skulle tillagas i öppenspisen eftersom järnspisen uppfanns senare och är därför ovanliga i kyrkstugorna. Våfflor kunde också lagas i våffeljärnet i spisen. Men det var mest koka och steka som gällde på den tiden säger Kristina.

Kristina dukade upp för en historisk smakresa där ett 40–tal deltagare fick uppleva och utforska maten genom att dofta, känna och smaka.

– Några av deltagarna hade aldrig ätit en del av rätterna, men de älskade halstrad strömming vilket inte äts så ofta nuförtiden. Det var även två yngre tjejer som var där med sin pappa som ville ha recept på anisbröd.

Föredraget var en del av en föreläsningsserie med sakkunniga experter.

Vill du arrangera en smakresa eller få goda råd? Kontakta Kristina Wikström, 070-556 41 80