Historien om Farmer Time

2017 gick lantbrukaren Tom Martin runt på sin gård precis som vanligt i England och grämde sig över att folk inte förstod vad han gjorde på gården. I frustration över glappet mellan de som producerar och de som konsumerar livsmedel skrev han ett inlägg på Facebook och frågade om det fanns någon skolklass som ville videosamtala med honom.

Tom fick ett enormt gensvar från lärare runt om i landet, alla ville prata med honom. Han valde ut en skolklass och började ha regelbundna samtal med dem och kom fram till att det var mycket givande både för honom och för barnen. Tom kontaktade sedan fler av sina lantbruksvänner och parade ihop dem med andra skolklasser och konceptet Farmer Time föddes.

Tillsammans med lantbruksorganisationen LEAF (Linking Environment And Farming) har konceptet fått en stor spridning i England med över 600 etablerade samarbeten mellan skolor och företag inom engelsk livsmedelsproduktion.

2019 åkte medarbetare från Hushållningssällskapet Västra till England för att göra studiebesök och kom då i kontakt med LEAF och Farmer Time. Hushållningssällskapet Västra fastnade för det enkla konceptet och testade Farmer Time på hemmaplan med hjälp av Vänersborgs kommun, redan samma år. Det blev lovord från lantbrukare, lärare och elever och sedan dess har vi fortsatt.  Idag är vi flera Hushållningssällskap som samarbetar och sköter matchningen mellan skolklasser och lantbrukare igång i hela Sverige.

Frustrationen som gjorde att Tom tog tag i situationen och skapade Farmer Time delar han med lantbrukare över hela vår planet. Idag är Farmer Time ett internationellt samarbete där flera länder arbetar med samma koncept, däribland EnglandFinlandIrlandAustralien och Nya Zeeland.

Idag hjälper Farmer Times korta videosamtal till att bygga broar och förståelse mellan producent och konsument över hela jorden.