HIR het – hushåll med energi och tid!

Nu ska lantbrukarna bli bättre på att hushålla med energi och tid

De svenska lantbrukarna ligger långt fram när det kommer till att investera i den senaste tekniken. Dessvärre är det långt ifrån alla som nyttjar hela värdet av de tekniska verktygen. HIR-rådgivarna i Skåne satsar nu på mer utbildning och rådgivning för att lära lantbrukarna optimera den digitala tekniken för att på så vis hushålla med energin och tiden.

– Det saknas helhetssyn över hur man använder loggarna på ett värdefullt sätt. Många använder sin logmaster eller JD-link för att nyttja gps:n eller se hur långt kollegorna kommit på sina fält. Det betyder att de bara använder en väldigt liten del av verktyget vilket är synd med tanke på potentialen som finns, säger Nils Helmersson, energirådgivare på HIR Skåne.

Idag samlar lantbrukaren vanligtvis in en mängd olika data så fort hen kliver i traktorn. Varvtal, bränsleförbrukning och så vidare. Det finns dock ett stort behov av kunskap kring hur man verkligen får ut värdet av sin data. För att hjälpa lantbrukarna med detta har HIR-rådgivarna i Skåne paketerat en ny rådgivningstjänst där man samlar de mest värdeskapande metoderna för att optimera sin energiförbrukning och sin tid.

– Det handlar om att ge kunden värdefull och pedagogisk output från genererad data i form av enkla, konkreta, värdeskapande råd som sparar energi och tid.

En viktig del i tjänsten handlar om att få lantbrukaren att förstå varför den insamlade data ser ut som den gör. Genom coachande samtal och nyckeltal hoppas man kunna skapa långsiktiga förändringar som är positiva för såväl plånbok som miljö.

– Det ligger i tiden och vi energirådgivare ser ofta att pusselbitarna finns men inte riktigt kommit på plats. Med små, enkla tips och råd kan man göra stor skillnad när det kommer till både energiförbrukningen och tiden man lägger – vilket i slutändan betyder kapade kostnader och en bättre miljö.

 

 

Vill du veta mer? Kontakta energirådgivare Nils Helmersson 010-476 22 28