Här är sorterna som du ska odla i norr

Odlingssäsongen är i antågande och det börjar bli dags att planera för vilka grödor som ska sås och planteras. Men det är inte alla sorter som går att odla i det norrländska klimatet. Vid Öjebyn Agro Park testar Hushållningssällskapet olika sorter för att se vilka grödor som lämpar sig för odling i norr. Resultatet presenterar man nu i en lista som går att ladda ner gratis på Hushållningssällskapets hemsida.

Hallå där!

Ann-Kristin Isaksson, Trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapets Öjebyn Agro Park och den som sammanställt listan ”Sortförslag för odling i norra Sverige”

 

Det är en gedigen lista du sammanställt. Vad kommer du själv odla i år?
– Jag kör på med mitt standardsortiment med bland annat morötter, broccoli och dill. Jag har också insett värdet av att hitta egenodlad grönkål och bryt- och vaxbönor i frysen – så det kommer också att ingå i sortimentet. Sen gillar jag blommor, så lite ringblommor och astrar till buketten blir det också.

2019 var det stora angrepp av kålmal. Hur var skadeläget förra året? Var söker man sig om man får angrepp/skador?
– Det var en del angrepp av kålmal främst i början av säsongen 2020, men inte riktigt lika mycket som sommaren 2019. Angreppen kan förstås variera en hel del mellan olika odlingar och olika delar av länet och i landet.

Om man får angrepp och vill ha råd om vad det kan vara, eller hur man får bukt med det, kan man ringa FORs (Fritidsodlarnas riksorganisation) rådgivningstelefon. Där sitter rådgivare från hela Sverige och svarar på frågor. Det finns också företag som man hittar på internet som säljer biologiska bekämpningsmedel och kan ge tips.

Var det någon sort som utmärkte sig ifjol?
– Bland vitkålen tidiga sorterna Tiara och Dawn. Goda, milda sorter som fick många positiva omdömen från konsumenter. Stoppar dock inte så länge i lager. Bland morötter kan nämnas Napoli som också var omtyckt i smaktester, söt och god.

Förra året var det många som odlade grönkål, spetskål och sallat av olika färger och sorter. Håller den trenden i sig? Vad är populärt att odla just nu?
– Det känns som att trenden håller i sig och att man kan sammanfatta trenden med ordet mångfald. Det finns ett intresse att prova olika grödor och sorter. Proteingrödor som bönor och ärtor av alla de slag. Vitkål, morötter, rödbetor, broccoli är stabila basfavoriter.

 

Ladda ned listan här: Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige 2021

 

FAKTA Öjebyn Agro Park – Det är här sorterna testas
Öjebyn Agro Park är platsen där näring, idébärare och forskning möts för att i samverkan utveckla framtidens företag inom de gröna näringarna. Genom fältförsök, rådgivning, utvecklingsprojekt och utbildning driver Hushållningssällskapet utvecklingen inom växtodling, livsmedel, trädgård och frilandsodling utifrån våra arktiska förutsättningar.

Försöksverksamheten bedrivs för att se hur våra nordliga förhållanden och förändrat klimat påverkar grödor, sådd och skörd. Det gör att Hushållningssällskapet kan erbjuda klimatanpassad kunskap och tåliga grödor med hög odlingssäkerhet utifrån vår långa och breda erfarenhet.

Speciell vikt har lagts vid förbättring av odlingssystem anpassade till nordsvenska förhållanden och ekologisk odling. Verksamheten sker i nära samverkan med näringen i regionen.