Här är sorterna som du ska odla i norr

Odlingssäsongen är i antågande och det börjar bli dags att planera för vilka grödor som ska sås och planteras. Men det är inte alla sorter som går att odla i det norrländska klimatet. Vid Öjebyn Agro Park testar Hushållningssällskapet olika sorter för att se vilka grödor som lämpar sig för odling i norr. Resultatet presenterar man nu i en lista som går att ladda ner gratis på Hushållningssällskapets hemsida.
Hallå där!
Ann-Kristin Isaksson, Trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapets Öjebyn Agro Park och den som sammanställt listan ”Sortförslag för odling i norra Sverige”
Det är en gedigen lista du sammanställt. Vad kommer du själv odla i år?
– Jag kommer att odla bland annat broccoli, spetskål, morötter, dill och krispsallat. Det är ganska traditionella och beprövade grödor som jag vet att jag använder. Broccoli och dill fryser jag in, spetskål och morötter försöker jag lagra in i källaren.
Favoriten från förra året, brytsockerärten ’Cascadia’, kommer jag också att så. Den är mycket god och krispig att äta direkt i landet, och det kan vara roligt att ha något gott att knapra på medan jag rensar ogräs. Lite ringblommor för ögonfägnad vill jag också ha bland det gröna och någon kryddtagetes lite här och där. Jag har hört – och får för mig, att den kan vara lite avskräckande för morotsflugan.
Var det någon sort som utmärkte sig ifjol?
– Efter en sommar med stora angrepp av kålmal på de flesta kålväxter så blev det ändå fin kvalitet på spetskålen ’Dutchman’ här i Öjebyn. Den stod länge utan att spricka och hade bra storlek.
Blomkål kan ibland vara knepig att lyckas med. Sorten ’Emerauld’ som blir limegrön, växte bra och fick bra kvalitét. Den hade också en mild och fin smak.
Positiva överraskningar var annars den gula moroten ’Yellowstone’ och den vita ’White satin’. De växte bra även i fjol, var krispiga, goda och har dessutom klarat sig länge när man lagrar dem.
Vad är populärt att odla just nu?
– Grönkål är fortfarande populärt att både äta och att odla. Den är relativt lätt att odla och kan stå ute länge utan att bli dålig. Spetskål är också populär bland konsumenter så jag kan tänka mig att fler kommer att prova på att odla den. Den är också lättodlad, man sår den inomhus i början-mitten av maj och planterar ut efter 4-5 veckor. Sen är den skördeklar i slutet av augusti eller början av september.
Det är även populärt med sallat av olika färger och sorter, som växer snabbt och används direkt i sallader och wok. Just utbudet av olika färger på grödor har ökat mycket de senaste åren till exempel inom morötter, rödbetor och grönkål. Det blir en vacker palett både i odlingen och på tallriken.
Ladda ned listan här: Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige 2020
FAKTA Öjebyn Agro Park – Det är här sorterna testas
Öjebyn Agro Park är platsen där näring, idébärare och forskning möts för att i samverkan utveckla framtidens företag inom de gröna näringarna. Genom fältförsök, rådgivning, utvecklingsprojekt och utbildning driver Hushållningssällskapet utvecklingen inom växtodling, livsmedel, trädgård och frilandsodling utifrån våra arktiska förutsättningar.
Försöksverksamheten bedrivs för att se hur våra nordliga förhållanden och förändrat klimat påverkar grödor, sådd och skörd. Det gör att Hushållningssällskapet kan erbjuda klimatanpassad kunskap och tåliga grödor med hög odlingssäkerhet utifrån vår långa och breda erfarenhet.
Speciell vikt har lagts vid förbättring av odlingssystem anpassade till nordsvenska förhållanden och ekologisk odling. Verksamheten sker i nära samverkan med näringen i regionen.