Här är årets främsta på landsbygden

De är bäst i norra Sverige. Nu har de fått motta sina utmärkelser.

I mer än 200 år har Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten uppmärksammat duktiga företagare och landsbygdsgärningar. Under lördagens årsmöte premierades årets bästa landsbygdsinsatser.

– Fantastiskt roligt. Det känns som en bekräftelse på att vi gör något bra för landsbygden, säger Robin Karlsson som driver charkuteriföretaget Vindelnrökt tillsammans med Fredrik Jonsson och vann priset till årets landsbygdsföretag.

Till årets lantbruksföretag utsågs Lillbäcken, som drivs av Sara och Ola Hortlund i Lillpite.

– Det är hårt jobb att vara lantbrukare, men vi tycker det är väldigt tillfredsställande. Det här visar att det finns fler som tycker att det vi gör är bra och bekräftelse är alltid roligt, säger Sara Hortlund.

Ragnar Lassinanttis kulturpris gick till slöjdaren Johan Malmström från Pajala.

– Det känns väldigt speciellt, kanske framför allt för att det är Ragnar Lassinanttis pris, säger Malmström.

Hur menar du?

– Det var en man jag beundrar, han var mer än bara en landshövding, han var en statsman. Han behandlade alla lika, oavsett om det var Finlands president Urho Kekkonen eller en tant med en ko i Karungi. För honom var alla människor.

Andreas Bergmark, sjätte generationens brukare på Bergmark Gård i Vallen utanför Skellefteå, fick pris som årets ungdomsföretagare.

– Väldigt hedrande, det är alltid roligt att få uppskattning, säger Bergmark, som lagt om produktionen från mjölk till köttdjur av rasen Angus. Nu säljer han i stort sett hela sin produktion, ungefär nio ton om året, direkt till privatpersoner:

– Jag hade turen att det blev populärt att handla direkt från producenter samtidigt som vi ställde om, så vi slog i taket ganska snabbt. Nu är det uppåt och framåt som gäller, vi ritar nytt stall med solpaneler och har lite annat på gång som kan bli verklighet inom en snar framtid.

Per-Ola Erikssons pris för insatser inom gröna näringar delades ut till Rolf Söderström och Gun Fabricius som driver Sikfors Bärodling.

– Det här var väldigt roligt, det hade vi inte kunnat tänka oss, säger Rolf Söderström.

Till årets lokala hushållningssällskap utsågs Vindeln-Vännäs hushållningsgille. Samtliga pristagare får, förutom utmärkelsen, en gåva på 10 000 kronor från Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Från årsmötet kan också rapporteras att en ny ordförande för Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens förvaltningsutskott (FU) valdes att efterträda Sven-Erik Österberg. Av tradition väljs sittande landshövding till ordförande, men eftersom sådan saknas – Björn O Nilsson har ännu inte hunnit tillträda – valde ett enhälligt årsmöte mångårige vice ordföranden Bernt Wikström för ett år.

Bo Hammarström och Mats Granberg omvaldes till ledamöter i FU och Anders Öquist valdes in i förvaltningsutskottet. Mats Granberg valdes till ny vice ordförande.