”Håll ut, det kommer bättre tider”

Håll ut! Det var uppmaningen från Hushållningssällskapets ordförande Sven-Erik Österberg till företagarna inom de gröna näringarna. – Det är kämpigt nu, men det kommer bättre tider sa han under inledningstalet vid Hushållningssällskapets årsmöte.

Traditionsenligt öppnades Hushållningssällskapets årsmöte med ett anförande från ordförande. Sven-Erik Österberg började med att konstatera att vi lever i en turbulent tid, inte minst inom de gröna näringarna där många svenska mjölkbönder har lagt ner sin verksamhet den senaste tiden. Samtidigt finns en rörelse av Holländska mjölkbönder som ser möjligheter och vill investera i Sverige. Österberg menar att det finns hopp men påpekar att vi bör vara än mer rädda om livsmedelsproduktionen, inte minst med tanke på oroligheterna i Europa med den pågående flyktingkrisen och de svårtolkade provokationerna från öster.

– Vi bör ha beredskap på ökad produktion. Våra två nordliga län har förutsättningarna och kan ge mycket för att höja självförsörjningsgraden säger han.

Österberg tror även att trenden mot lokalproducerat hos konsumenterna kan gynna de gröna näringarna och uppmanar företagarna att hålla ut.

– Allt fler konsumenter vill veta vad de äter vilket man inte minst kan se bland yngre människor. Jag har full respekt för att det är kämpigt nu, men håll ut – det kommer bättre tider avslutar han.