Besöksrekord på Gotlands Skördefestival 2023

Fler utställare än någonsin och massor med aktiviteter drog 14 000 besökare till Gotlands skördefestival.

Att skapa lustfyllda möten mellan matproducenter och konsumenter för att sprida kunskap om de gröna näringarna var en målsättning när Skördefestivalen drogs igång år 2013. Evenemanget samlar över hundratrettio utställare. Många av Gotlands föreningar, organisationer och företag visar upp sina verksamheter och arrangerar aktiviteter. Matvandring, veterantraktorer, fårklippning, kaninhoppning, tryffelsök med hund och biogastraktorer visades. Besökarna kunde också smaka på och handla med sig mat, dryck, skinn, ull och andra produkter från de gotländska jordarna, skogarna och vattnen.

I Hushållningssällskapets monter fick besökarna testa sina kunskaper om ogräs. Vår affärsrådgivare Anna Törnfelt uppmuntrade lantbrukarparet Maria och Rune Fredin att delta i ogräsquizen.

-I spannen är det vitblära och den här långa är nattskatta, men den här lilla med dilliga blad, det går jag bet på, skrattade Rune.

Tre människor tittar på ogräs i krukor

Festivalen anordnas av Hushållningssällskapet Gotland gemensamt med Gotland Grönt Centrum AB, LRF Gotland, Studieförbundet Vuxenskolan, Roma Intresseförening och Roma IF.

Myller av folk som står och sitter vid utombhusbord på skördemarknad Korv Traktorer och folk och flaggor på marknad utomhus Tax sittande på halmbal framför hydda med får Man i stråhatt med hund framför torgstånd med grönsaker Grönsaker  Kaninhoppning Veterantraktor med vagn med folk, i förgrunden skyltar till ponnyridning  Ost Myller av folk på skördemarknad Amerikansk miniatyrhäst vit hingst